Verdachte stak huisarts in praktijk aan Apeldoornselaan omdat hij 'geen hulp kreeg'

© Regio15
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie eist tbs met dwangverpleging voor de man die in februari een huisarts in een praktijk aan Apeldoornselaan zou hebben neergestoken. Volgens deskundigen is de man geheel ontoerekeningsvatbaar en handelde hij volledig onder invloed van een psychose. Het Openbaar Ministerie neemt die conclusie over. 'De verdachte is volledig ontoerekeningsvatbaar en er kan geen gevangenisstraf worden opgelegd', zei de officier van justitie.
De steekpartij vond plaats op 21 februari in de huisartsenpraktijk aan de Apeldoornselaan. Volgens de verdachte wilde de arts hem, net als andere artsen, ook niet helpen. 'Toen wilde ik hem doodmaken', aldus de verdachte. Tijdens de zitting zei de verdachte dat hij handelde in een opwelling. Eerder zou hij tegen de politie gezegd hebben dat hij de arts dood zou maken als die hem niet zou helpen. Een half jaar voor de steekpartij 'ging het van kwaad tot erger' met de verdachte, vertelde hij tijdens de zitting.
De arts werd meerdere malen in zijn buik en arm gestoken aan het einde van een consult in de praktijk. Hij raakte daardoor levensgevaarlijk gewond en lag een tijd in coma. 'Het slachtoffer heeft de dood recht in de ogen aangekeken', aldus de officier van justitie. Zonder de juiste hulp zou hij zijn overleden, benadrukte ze.

Grote impact

De steekpartij heeft nog altijd grote impact op het slachtoffer die nog altijd niet zijn werk als dokter heeft hervat. De officier van justitie noemde de gebeurtenis een 'zwarte dag' in het leven van de huisarts 'met onnoemelijk leed' voor hem en zijn gezin. Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra heeft een schadevergoeding van zo'n 75.000 euro geëist.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!