Bikkelen in bloedhitte voor personeel strandtenten: 'Kan in keuken wel 50 graden worden'

Tom en Marcel van Sol Beach
Tom en Marcel van Sol Beach © Den Haag FM
DEN HAAG - Theedoeken met ijsklontjes, zwempauzes en ventilatoren. Strandtentmedewerkers doen hun best om het hoofd koel te houden op Scheveningen. De meteorologische herfst is ruim een week geleden begonnen, maar dat is aan de tropische temperaturen zeker niet te merken. 'We zijn na een matige zomer natuurlijk blij met mooi weer, maar aan dit soort hitte raak ik nooit gewend.'
Een kok van strandtent Twins loopt richting de keuken met een kleine ventilator in zijn handen. 'Hebben jullie geen airco?', vraagt een klant, die op het punt staat om af te rekenen. 'Nee joh, we vragen er al jaren om', antwoordt hij lachend. 'We zouden dat best willen', zegt eigenaar Dennis Ludovici. 'Net als zonnepanelen. Maar dat heeft geen zin als je aan het eind van het seizoen je tent weer afbouwt. Dus aan airco doen we niet.'
'Wat we doen om het uit te houden? Veel water drinken, af en toe een ijsje en gewoon beuken met zijn allen', zegt de eigenaar vrolijk. Ludovici zou graag permanent willen blijven staan, zodat hij verder kan investeren in zijn strandtent. 'Maar ik geloof er niet in dat dat binnenkort gaat gebeuren. Ze hadden het er laatst wel weer over, maar toen waren de natuurorganisaties weer tegen. En zo blijf je bezig. En als het eindelijk wel mag, ben je minstens tien jaar verder voordat de hele boulevard er permanent staat.'
In de keukens wordt het behoorlijk warm
In de keukens wordt het behoorlijk warm © Den Haag FM

In blote bast

Tom van Angeren van Sol Beach, sluit zich hierbij aan. 'Iedere investering die we willen maken, bijvoorbeeld in de keuken, staat al jaren op pauze. We doen het niet als we het vervolgens weer moeten afbreken. Hij en mede-eigenaar Marcel lopen in hun blote bast door de zaak heen. 'We hebben wel erger meegemaakt hoor', zegt hij over de hitte.
'Als het echt te warm is, hang ik weleens van die vernevelaars op, maar dat is nu nog niet nodig. Het is vooral de verhouding met de afgelopen twee maanden waardoor het zo extreem lijkt. We hebben een dramatische lente en een slechte juli en augustus gehad.'

Verstand op nul

'De studies en scholen zijn alweer begonnen dus we hebben veel te weinig mankracht vandaag', aldus Tom. 'En er komt straks een partij van 150 man dus dan is de warmte in combinatie met maar met weinig zijn wel zwaar. Maar goed, een kwestie van verstand op nul en doorgaan.'
Adriaan, die in de bediening staat, zegt vooral blij te zijn dat hij lekker aan het werk mag. 'Als het slecht weer was, werd je natuurlijk weleens afgebeld en we zijn zelfs een paar dagen dichtgebleven. Dus ik vind de hitte voor nu niet zo erg.'
De bediening bij Sol Beach houdt het hoofd koel
De bediening bij Sol Beach houdt het hoofd koel © Den Haag FM

Afkoelen in zee

Een veelgenoemde manier om af te koelen onder medewerkers is zwemmen. 'Hallo, we werken aan zee. Daar moet je dan wel gebruik van maken', zegt een dame achter de bar van Fat Mermaid. 'In onze pauze mogen we altijd even snel het water in.'
'Als iemand wil zwemmen mag dat, maar zelf doe ik het niet', zegt Ludovici. 'Mijn ouders hadden deze zaak voor mij en mijn moeder heeft me altijd gewaarschuwd voor de zee. Zij hebben in alle jaren dat ze hier werkten namelijk vaak mensen zien verdrinken. En ooit is een chef in zijn pauze de zee in gegaan en nooit meer teruggekomen. Ik hou het dus bij de kraan.'
Koks van Beachhouse by Wow houden zich koel met bevroren theedoeken
Koks van Beachhouse by Wow houden zich koel met bevroren theedoeken © Den Haag FM

50 graden

Bij Beachhouse by Wow hebben de koks creatieve manieren gevonden om zich koel te houden. Ze leggen theedoeken in de vriezer om in hun nek of op hun hoofd te leggen tijdens het werken. 'Of je kunt ijsklontjes in een theedoek doen', vertelt Richie Elia. In de keuken, die uit een container bestaat, kan het wel 50 graden worden. 'Het enige wat dan helpt, is even naar buiten gaan dus daarin wisselen we elkaar af.'
'Alles went behalve een vent, zeg ik altijd maar', grapt de goedlachse Michel van Blue Lagoon. 'Ik werk al twintig jaar in een strandtent en tien jaar bij deze dus ik heb wel wat meegemaakt. Op zich is het te doen hier in de keuken, maar als je naast de pizzaoven staat, krijg je het natuurlijk wel warm. Ik ben vanochtend om half tien begonnen en moet nog door tot twaalf. Gelukkig koelt het op een begeven moment een beetje af.'
Chef-kok Mo vindt het in Egypte beter te doen | Den Haag FM
Chef-kok Mo vindt het in Egypte beter te doen | Den Haag FM
Chef-kok Mo staat ondertussen zijn voorhoofd af te deppen. Zijn grijze overhemd met lange mouwen heeft hij een klein beetje opgestroopt. 'Ik kan geen korte mouwen aan, want dan brand ik me aan de oven', zegt hij, wijzend naar wat brandlittekens. 'Ik zou de hitte inmiddels gewend moeten zijn, maar ik vind het elke keer toch weer te warm. Het rare is; ik kom uit Egypte en daar kan het 45 graden worden. Toch heb ik het daar niet zo benauwd als hier. Het is niet vaak heet in Nederland, maar als het zo is, is het écht heet.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!