LEES TERUG: Zo verliepen de klimaatdemonstraties op en rondom de A12

Demonstratie A12
Demonstratie A12 © ANP
DEN HAAG - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben aangekondigd vanaf 12:00 uur de A12 te willen bezetten. Tientallen andere organisaties, waaronder Greenpeace en Milieudefensie, houden tegelijkertijd een 'supportdemonstratie' op de Laan van Reagan en Gorbatsjov voor mensen die niet de snelweg op willen. In ons liveblog houden we je vandaag op de hoogte van alle ontwikkelingen.

19:50 A12 is leeg, einde van dit blog

Alle activisten die zaterdag de A12 bij Den Haag blokkeerden zijn door de politie verwijderd. Zij werden in bussen naar het ADO-stadion aan de rand van de stad gebracht. Langs de kant van de weg roepen en zingen mensen dat ze zondag weer terugkomen om de A12 opnieuw te bezetten. Daarmee eindigen we dit liveblog.
Bedankt voor het lezen!
Demonstranten werden met bussen weggebracht
Demonstranten werden met bussen weggebracht © Regio 15

19:43 Steundemonstratie houdt eerder op dan gepland

De demonstranten in de buurt van het station DenHaag Centraal die met hun actie steun wilden betuigen aan de klimaatactivisten op de A12 zijn naar huis gegaan. Officieel zou het programma tot 21.00 uur duren, maar de steundemonstratie is iets voor 19.00 uur opgebroken. Zondag gaat de actie weer verder.

19:28 Politie hield ruim 2400 mensen aan.

De politie vertelt dat zij vandaag ruim 2400 mensen op de A12 aangehouden voor de Wet Openbare Manifestaties waaronder tientallen minderjarigen. Er zijn enkele mensen aangehouden voor andere strafbare feiten. Eén agent heeft zijn dienst moeten afbreken omdat hij door zijn rug is gegaan bij het tillen van actievoerders.
Politiechef Karin Krukkert: 'Wij zijn met honderden politieagenten vanuit heel Nederland vandaag aanwezig geweest om de blokkade op de A12 op te heffen. De actievoerders lieten zich opzettelijk aanhouden en pleegden regelmatig passief verzet bij hun aanhouding.
Wij zijn een politie die pal staan voor demonstratierecht. Maar als aanhoudingen worden uitgelokt om aandacht te krijgen voor de boodschap, wordt de politie gebruikt om een punt te maken. Dat is niet ongehoorzaam of vreedzaam, dat is moedwillig ons afhouden van het politiewerk: de noodhulp, het oplossen van misdrijven en het zichtbaar zijn in de wijken. Wij willen er zijn voor alle mensen in Nederland.'
Demonstranten worden aangehouden
Demonstranten worden aangehouden © ANP

18:26: Alle demonstranten van weg gehaald

De politie heeft alle demonstranten die de A12 in Den Haag zaterdagmiddag blokkeerden verwijderd. Dat meldt een verslaggever van het ANP die ter plaatse is.
Er zit nog wel een actievoerder in een mast. Die wordt via de inzet van een hoogwerker eruit gehaald. Het is onduidelijk hoe lang dat nog gaat duren.
Sympathisanten die zich rond de demonstranten op het wegdek hebben verzameld, worden verzocht vijftig meter verderop te staan.
Hoeveel mensen zijn aangehouden is nog onduidelijk, aldus de politie eerder zaterdag. Volgens Extinction Rebellion zou het om rond de 2000 actievoerders gaan.

18:05: A12 nog steeds niet vrijgegeven

Agenten zijn nog steeds bezig met het verwijderen van demonstranten op de Utrechtsebaan in Den Haag. Een deel van de A12 word al sinds 12:00 geblokkeerd door activisten van klimaatgroep Extinction Rebellion.
De groep wil dagelijks blijven demonstreren op de A12, totdat de subsidies voor het inzetten van fossiele brandstof worden stopgezet.

17:10: Politie houdt sympathisanten bij A12 op afstand, arrestaties gaan ondertussen door

16:50: Demonstranten bij ADO-stadion weer vrijgelaten

De demonstranten die per bus naar het ADO-stadion zijn vervoerd, mogen over het algemeen zonder aanklacht of proces-verbaal weer vertrekken. Dit was bij de vorige blokkade in mei ook het geval. Toen keerden sommige demonstranten weer terug naar de A12.
Bij het ADO-stadion is eten en drinken te krijgen en er zijn genoeg schaduwplekken voor de activisten om uit te rusten. Mensen in oranje hesjes aan, waar Arrestee Support op staat, zijn aanwezig om de demonstranten te helpen indien nodig.

15:30 Demonstranten per bus afgevoerd naar ADO-stadion

De aangehouden demonstranten worden, net als bij vorige protesten, in bussen gezet en naar het ADO-stadion gebracht.
Een van de aangehouden personen is actrice Carice van Houten. Ze werd door politie weggevoerd en in een bus gezet. Ook bij de vorige blokkade, in mei, werd ze aangehouden.
Carice van Houten wordt aangehouden
Carice van Houten wordt aangehouden © ANP

14:45: Eerste demonstranten worden aangehouden

De eerste actievoerders worden aangehouden, meldt de politie.
Op foto's is te zien hoe demonstranten op karretjes en brancards van de snelweg afgevoerd worden.
Demonstranten worden van A12 verwijderd
Demonstranten worden van A12 verwijderd © ANP

14:35 Politie gaat actievoerders aanhouden

Een groot deel van de actievoerders heeft geen gehoor gegeven aan de vordering om de A12 te verlaten. Ook de waterkanonnen hebben tot nu toe niet het gewenste effect. De politie kondigt aan dat zij mensen gaan aanhouden. Zij hebben hiervoor toestemming van de burgemeester.

14:30 Ruim 10.000 mensen aanwezig bij klimaatprotesten

Meer dan 10.000 mensen doen mee aan de klimaatprotesten zaterdag in Den Haag, meldt het ANP. De gemeente schat dat er "maximaal 9000" mensen op de snelweg A12 zitten of ernaast staan. Verder denken de Haagse autoriteiten dat ongeveer 1500 mensen een steundemonstratie in de buurt van station Den Haag Centraal bijwonen. In totaal komt dat neer op "tussen de 10.000 en maximaal 12.000 mensen", aldus de gemeente.
De organisatoren hebben een iets hogere inschatting. Zij denken dat er ongeveer 16.000 mensen op de A12 zijn, twee keer zo veel als bij de vorige blokkade van de snelweg. Verder schatten ze dat er ongeveer 4000 mensen bij de steundemonstratie zijn. Dat zou neerkomen op zo'n 20.000 mensen, en volgens Milieudefensie zouden het er 25.000 kunnen zijn.
Veel mensen aanwezig bij demonstraties
Veel mensen aanwezig bij demonstraties © ANP

14:20 Opnieuw waterkanon ingezet

Even waren de waterwerpers weg, maar rond 14:20 zet de politie opnieuw een waterkanon in.
Deze keer met een hardere straal volgens de politie, laat een Omroep West verslaggever weten op Twitter.
Demonstranten gebruiken paraplu's tegen het water
Demonstranten gebruiken paraplu's tegen het water © ANP

13:30: Politie zet waterwerpers in om activisten van A12 te verwijderen

De politie heeft rond 13:30 waterwerpers ingezet om de A12 schoon te vegen.
De demonstranten trekken zich weinig aan van het water. Sommige van hen proberen het water tegen te houden met paraplu's, anderen hebben hun kleren uitgetrokken en trotseren de stralen in hun bikini of zwembroek. De sfeer is goed en er wordt gedanst, gejuicht en muziek gemaakt.

13:25 Rob Jetten bezoekt klimaatdemonstratie

Demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) bezoekt de blokkadeactie op de A12
Jetten gaat op de foto met demonstranten
Jetten gaat op de foto met demonstranten © ANP

13:20: Eerste reacties van klimaatdemonstranten

De activisten vertellen aan Omroep West dat ze vrij makkelijk de A12 opkwamen.

13:15 Politie dreigt met waterwerper

Actievoerders zijn verzocht om zich van de weg te verwijderen. De politie zet de waterwerper in voor actievoerders die weigeren te vertrekken. Mensen moeten zich voorbereiden op grote hoeveelheden water. Kwetsbaren worden opgeroepen om zich preventief van de A12 te verwijderen.

13:10: Door de versperring van A12 ligt verkeer rond Den Haag vast

Door de versperring van de A12 is het verkeer rond Den Haag behoorlijk vastgelopen, meldt ANWB. Onder andere op de N14 bij Leidschendam.

12:43: Burgemeester geeft toestemming om snelweg vrij te maken

De burgemeester heeft toestemming gegeven om de snelweg vrij te maken voor verkeer. Actievoerders worden door de politie gevorderd om weg te gaan en aan te sluiten bij de aangekondigde klimaatdemonstratie.

12:30: Applaus voor demonstranten op A12 bij steunprotest

Op het moment dat aanhangers van Extinction Rebellion begonnen aan de blokkade van de snelweg A12, klonk enkele honderden meters verderop een applaus voor hen. Daar houden medestanders een steunprotest, tegenover station Den Haag Centraal, aan de andere kant van het Malieveld.
Aan de 'supportdemo' doen enkele honderden mensen mee, onder wie hoogleraren in toga en grootouders die zich zorgen maken om de toekomst van hun kleinkinderen. Mensen hebben borden bij zich met teksten als "stop fossil fuel" en "mijn toekomst is groen, niet grijs".
Steundemonstratie
Steundemonstratie © Omroep West

12:15: Klimaatdemonstranten hebben de A12 bezet

De klimaatactivisten hebben de A12 bezet. De demonstranten zitten op het asfalt met paraplu's om zich te beschermen tegen de zon.

12:00: Gemeente roept demonstranten op om te verplaatsen

De gemeente Den Haag roept demonstranten op om van de A12 weg te gaan.
Actievoerders hebben de A12/Utrechtsebaan betreden. Deze blokkade is niet toegestaan', laten zij weten. Ze roepen de demonstranten op naar een toegestaan steunprotest tegenover station Den Haag Centraal te gaan. De politie zegt dat mensen die van en naar Den Haag willen rijden rekening moeten houden met oponthoud.

11:53: Rob Jetten wil graag in gesprek rondom de steundemonstratie

Ik werk elke dag aan wat XR terecht vraagt: afbouwen van alle fossiele subsidies', tweet Jetten. 'Ik deel ook de zorgen van de politie. Snelwegen blokkeren, agenten van hun werk houden? Dat moet anders kunnen.'
Hij zegt graag in gesprek te willen gaan rondom de steundemonstratie.

11:50: A12 geblokkeerd

De politie heeft beiden richtingen van de A12 geblokkeerd en houdt demonstranten tegen, meldt een verslaggever van Omroep West.

11:40: Honderden demonstranten onderweg naar Malieveld

Honderden demonstranten zijn onderweg van station Den Haag Centraal naar de A12, waar de demonstratie naast het Malieveld gaat plaatsvinden.

11:15: Stationshal Den Haag Centraal druk met demonstranten

De hal van station Den Haag Centraal is rond 11.00 uur druk met deelnemers aan de geplande klimaatprotesten zaterdag. Het gaat om enkele honderden mensen, schat een ANP-verslaggever ter plekke.
De demonstranten hebben vlaggen en spandoeken mee met teksten als "er is geen planeet B". Anderen dragen kartonnen hoedjes met de tekst "in vuur en vlam".

11:00: De eerste demonstranten komen aan

In Den Haag zijn al demonstranten aanwezig, meldt een verslaggever van Omroep West. Ze verzamelen zich in het bos naast de snelweg en bij het Malieveld. 'Redelijke stromen demonstranten komen hier naartoe, ze splitsen zich op in groepjes.’ De politie heeft hen ook al opgemerkt.

10:00: 'Zoek een andere plek om te demonstreren'

Demissionair minister Yesilgöz heeft demonstranten van Extinction Rebellion opgeroepen om niet op de A12 te demonstreren. Ze benadrukt dat demonstreren "een groot goed" is in Nederland, maar "doe het alsjeblieft ergens anders".
De minister van Justitie en Veiligheid zegt dat er maar weinig regels zijn waar demonstranten zich aan hoeven te houden. Eén daarvan is dat de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie bepalen of een demonstratie op een bepaalde plek kan, en bij de A12 is dat volgens haar niet het geval. "Wegen bezetten: dat willen we niet in Nederland."
Ze zegt het 'oprecht heel jammer te vinden' dat Extinction Rebellion het plan om de weg te bezetten toch doorzet en dat daarom duizenden agenten moeten worden ingezet. "Ik zou als minister van Justitie en Veiligheid willen dat de politie zich kan bezighouden met de eigenlijke taak en dat is boeven vangen."

09:00: Zwarte hekken geplaatst langs de A12

De gemeente Den Haag heeft vrijdagavond zwarte hekken rond de tunnelbak van de A12 geplaatst in aanloop naar de demonstratie van Extinction Rebellion. Dit is om te voorkomen dat mensen op die straat contact kunnen maken met de demonstranten.
Bij de vorige blokkades, in maart en in mei, stonden de hekken er ook.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!