Den Haag zet zich schrap voor blokkade A12, waterkanonnen en hekken staan klaar

Zwarte schermen langs de Utrechtsebaan
Zwarte schermen langs de Utrechtsebaan © ANP
DEN HAAG - Langs de A12 in Den Haag zijn de eerste zichtbare maatregelen genomen tegen de snelwegblokkade, die voor zaterdag is aangekondigd. Er zijn waterwerpers uit Duitsland aangerukt en er staan zware schermen opgesteld.
Demonstranten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag de Utrechtsebaan blokkeren. Dat is het eerste gedeelte van de A12, ter hoogte van het Malieveld en het Haagse Bos. De demonstratie op de snelweg is verboden, maar daar trekken de klimaatactivisten zich zeer waarschijnlijk niks van aan. Langs de snelweg zijn zwarte schermen geplaatst, om de eventuele demonstratie aan het zicht te onttrekken.
Waterkanonnen bij de Yp
Waterkanonnen bij de Yp © Omroep West
Bij de Yp in Den Haag, waar zich een trainingscentrum en een meldkamer van de hulpdiensten bevinden, staan waterwerpers opgesteld. Deze werden bij de laatste snelwegblokkade eind mei ook ingezet. Het materieel komt uit Duitsland, omdat de eigen waterkanonnen uit veiligheidsoverwegingen al even niet meer zijn ingezet na een aantal klapbanden. Hierdoor liepen agenten bij een incident gehoorschade op.

Toiletten bij steundemonstratie

Tegelijkertijd met de aangekondigde snelwegblokkade vindt verderop bij de Koekamp een steundemonstratie plaats. Daar staat al een hele rij mobiele toiletten. De organisatoren, onder wie Milieudefensie en Greenpeace, hebben de gemeente laten weten dat ze 15.000 deelnemers verwachten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!