Actievoerders van A12 gehaald na tweede dag klimaatdemonstratie: 'Tot morgen'

© Regio15
DEN HAAG - Opnieuw zijn actievoerders van Extinction Rebellion zondag de A12 in de buurt van de Tweede Kamer opgegaan. 'De blokkade is niet toegestaan', meldt de gemeente. Extinction Rebellion had aangekondigd vanaf 9 september dagelijks de Utrechtsebaan te willen blokkeren. Rond 14.20 uur meldde de gemeente dat de snelweg van en naar Den Haag weer open is. Er zijn ruim 500 mensen aangehouden, onder wie vier minderjarigen.
Honderden demonstranten zijn zondag toch de weg op gegaan, meldt Omroep West. De burgemeester heeft toestemming gegeven om de weg weer vrij te maken. Actievoerders zijn rond tien over twaalf gevorderd om van de weg te gaan. Wie daar geen gehoor aan geeft kan worden aangehouden.
De politie meldt dat verschillende A12-demonstranten worden aangehouden. 'Hierbij is de waterwerper kort ingezet.' Een klimaatdemonstratie op de Laan van Reagan en Gorbatsjov is wel door de gemeente toegestaan. Ze vraagt andere actievoerders zich daar bij aan te sluiten.
Rond half 2 in de middag wist de politie te melden dat alle demonstranten van de A12 zijn. De weg is nog wel afgesloten; er wordt hard aan gewerkt om deze zo spoedig mogelijk weer vrij te kunnen geven. Ook de sympathisanten die op de Laan van Reagan en Gorbatsjov staan moeten vertrekken. Zij worden door de politie richting het schelpenpad gedirigeerd om vanuit daar naar Den Haag Centraal te worden gebracht, ziet Omroep West.
Iets na 14.00 uur meldde Rijkswaterstaat op X, voorheen Twitter, dat er weer een rijstrook open is van de snelweg richting Den Haag. Niet veel later wist de gemeente te melden dat de A12/Utrechtsebaan weer open is na het beëindigen van de demonstratie.

'Tot morgen'

De A12 lijkt voorlopig niet gevrijwaard van blokkades. Op X kondigt ExtinctionRebellion aan er maandag weer te zijn. 'Tot morgen 12:00 A12', staat op het sociale netwerk te lezen.
Er zijn zondag ruim 500 mensen aangehouden voor de Wet Openbare Manifestaties, meldt de politie. Onder de aangehouden personen bevinden zich vier minderjarigen. 'Daarnaast werd een aantal personen aangehouden voor andere strafbare feiten, zoals belemmering van het politiewerk.'

Ontwrichting van de stad tegengaan

'Met deze negende poging om een ontwrichtende blokkade op te werpen voor de inwoners van Den Haag, wordt het demonstratierecht wederom met voeten getreden. Ik ga niet over de doelen die men nastreeft, maar maak mij grote zorgen over de ontwrichtende acties die voor de komende werkdagen zijn aangekondigd', zegt burgemeester Jan van Zanen in een statement.
'Hoe klein deze acties ook mogen zijn, vele tienduizenden mensen moeten morgen langs deze belangrijke toegangsroute gewoon weer naar hun werk. Ik zal mij ook de komende dagen blijven inzetten, om de ontwrichting van de stad tegen te gaan. Dat verdienen de inwoners van Den Haag en iedereen die hier aan het werk is.'
Bij het protest van zaterdag werden ruim 2.400 personen aangehouden voor de Wet Openbare Manifestaties. Enkele mensen werden aangehouden voor andere strafbare feiten.
In totaal zaten vijf mensen langer vast, vooral voor belemmering, het niet willen zeggen wie ze zijn en baldadigheid, aldus de politiewoordvoerder zondag tegen Omroep West. Vier van hen zijn inmiddels weer op vrije voeten, de vijfde zit nog vast vanwege belemmering en het niet willen prijsgeven van de identiteit. Twee van de vijf zijn vrijgelaten met een proces-verbaal op zak.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!