Haagse nieuwsfoto van de maand | Koranverscheuring bij Turkse ambassade: 'Heeft behoorlijke impact'

© Ramon van Flymen (ANP)
DEN HAAG - Een groot zeilevent op Scheveningen en een demonstratie van één man voor de Turkse ambassade. Dat zijn de twee Haagse nieuwsfoto's van de maand augustus.
Scheveningen stond in augustus in het teken van het WK Zeilen. Bart Lambriex en Floris van de Werken werden opnieuw wereldkampioen in hun 49er-klasse. 'Het zijn kleine lichte bootjes die snoeihard over het water gaan', zegt Edouard van Arem van het ANP in Haags Bakkie. Maar zo'n wedstrijd op zee is lastig vast te leggen vanaf de kant.
'Daarom gaan we met fotografen het water op, die varen in een bootje mee. Dat is een kunst op zich, je gaat alle kanten op. Het is een spectaculaire foto.'
© Sem van der Wal (ANP)
Naast de zeilwedstrijden was er van alles te doen langs de kust. 'Er was veel te doen en te zien, met activiteiten in de haven. Kinderen kregen een lesje zeilen.'

Koranverscheuring Turkse ambassade

De andere nieuwsfoto van de maand is voor een protest bij de Turkse ambassade. Pegida-voorman Edwin Wagensveld verscheurde een Koran bij de ambassade. Eerder veroorzaakte koranverbrandingen in Denemarken en Zweden veel onrust.
© Ramon van Flymen (ANP)
'Er zijn jaarlijks zo'n tweeduizend demonstraties in Den Haag. En soms bestaat die uit één persoon. Maar dat kan alsnog veel oproepen', legt Van Arem uit. Het is een interessante foto, aldus Ineke Middag van museum Beeld en Geluid. 'Edwin weet dondersgoed dat er pers op af komt. We zien op de foto dat er nog andere lenzen staan. Het is boeiend omdat de foto dit in één keer vertelt.'
Dit soort foto's gaan snel de wereld over. 'In andere landen worden mensen hier dan ook woedend over. In Islamitische landen werden Deense en Zweedse organisaties gingen vernielen omdat ze deze belediging niet accepteren. Dus zo'n foto heeft behoorlijke impact', aldus Middag.
'Het is een interessante en belangrijke foto', zegt Van Arem. 'Want wat je er ook van vindt, demonstreren kan in ons land.'
Dagelijks worden er vele nieuwsfoto's gemaakt, beelden die een verhaal vangen en vertellen. Op Den Haag FM worden elke eerste maandag van de maand twee beeldbepalende Haagse nieuwsfoto's van de afgelopen maand besproken met het ANP en Beeld en Geluid Den Haag.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!