Opnieuw klimaatdemonstratie op A12: '210 mensen opgepakt'

© Regio15
DEN HAAG - Voor de derde dag op rij demonstreerden klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) op de A12. Rond 11.30 uur kwamen de eerste demonstranten naar de Utrechtsebaan. De politie heeft de actie rond 14.00 uur afgebroken. Volgens XR zijn er '210 mensen opgepakt'. De politie bevestigt de aanhoudingen. De Utrechtsebaan ging rond 14.30 uur weer open.
Honderden demonstranten stonden maandagmiddag op de twee rijstroken van de A12. Na een half uur werden demonstraten van een van de rijstroken gehaald. De politie vroeg ze te vertrekken. Sommige actievoerders zijn na de oproep van de politie aan de rand van het Malieveld gaan staan.
Tegen demonstranten die nog op de weg zaten werd na een uur meerdere keren het waterkanon ingezet. Uiteindelijk werd iedereen afgevoerd door de politie. Het duurde even voordat alle demonstranten van de weg af waren, omdat er niet genoeg bussen waren om ze naar het ADO-stadion te brengen.
Op het gras naast de Utrechtsebaan staan ook nog demonstranten, zij worden gevraagd te vertrekken.

Duizenden mensen opgepakt

Zaterdag en zondag werd er ook geprotesteerd op de Utrechtsebaan. Duizenden mensen demonstreerden zaterdag tegen fossiele subsidies van de overheid. Er werden aan het eind van de dag 2400 activisten opgepakt.
Zondag was er opnieuw een demonstratie, toen werden er zo'n 500 mensen aangehouden. XR wil de blokkade naar eigen zeggen dagelijks gaan herhalen, tot frustratie van de gemeente Den Haag.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!