Man en vrouw week lang gegijzeld, gedwongen tot seks en bedreigd met vuurwapen

© politie
DEN HAAG - Rijnald B. (39) uit Den Haag wordt ervan verdacht dat hij eind mei en begin juni een man en vrouw een week lang heeft gegijzeld in zijn woning in Nieuw Waldeck. Daar dwong hij hen seks met elkaar te hebben en uit een hondenbak te eten. Maar volgens zijn advocaat 'wordt de soep niet zo heet gegeten als die wordt opgediend'. De rechtbank staat hem toe getuigen te gaan horen voor die 'andere kijk'.
Op de eerste regiezitting over de zaak somt de officier maar liefst zeven feiten op waarvoor hij B. wil vervolgen. De verdachte zou de slachtoffers ook nog hebben bedreigd met een vuurwapen, de ondertanden van de man eruit hebben geslagen, een sigarettenpeuk op een voet hebben uitgedrukt en de keel van de vrouw hebben dichtgedrukt.
B. zou de gedwongen seksuele handelingen hebben gefilmd en die volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben gedreigd openbaar te maken als er geen 3000 euro werd betaald. De advocaat geeft toe dat dit alles zeer heftig klinkt. 'Dat geeft chocoladeletters in de media', verwachtte hij.

Mensen liepen in en uit

'Maar zoals het in de aangifte staat, is het niet gebeurd', aldus de raadsman. 'Er zijn vragen bij te stellen.' Hoe het dan wél allemaal in elkaar zou steken steken, wil de advocaat nog niet kwijt. Eerst wil hij de getuigenverhoren afwachten.
Wel hield hij de rechtbank voor dat er 'gewoon' allemaal andere mensen de woning in- en uitliepen die week. Verder zou er een trajectbegeleider van de stichting Limor, die huisvesting regelt, midden in de gewraakte week op bezoek zijn geweest in de woning. 'Zij kan een verklaring afleggen over wat ze daar zag', zei de advocaat. Verder wil de raadsman dat de beweerdelijk gegijzelden zelf nog een keer als getuige worden gehoord.

'Fishing expedition'

Het OM wil op dit moment niet meer kwijt over de achtergrond van de zaak, pas op de inhoudelijke behandeling zal er meer duidelijkheid komen. Het is overigens nog niet bekend wanneer die inhoudelijke behandeling zal zijn.
De officier van justitie verzette zich maandag tegen het getuigenverhoor dat de verdediging wil uitvoeren. Hij noemde het verzoek van de advocaat 'een fishing expedition' met allerlei 'vage vragen'. De 'kwetsbare slachtoffers' zouden juist in bescherming moeten worden genomen. 'Zij hebben ook rechten.' Maar de rechtbank stond de extra verhoren dus wel toe.

Enkelband

Verdachte Rijnald B. zelf reageerde kort: 'Ik heb er niet veel over te zeggen.' Wel wilde hij graag voorlopig vrij zijn, met een enkelband, om zijn woning te kunnen behouden. Maar de rechtbank besliste dat de Hagenaar moet blijven vastzitten, vanwege de ernst van de zaak.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!