Tong Tong Fair denkt na over vertrek van Malieveld en uit Den Haag

© Tong Tong Fair
DEN HAAG - De organisatie van de Tong Tong Fair kijkt met gemengde gevoelens terug op de 63e editie van het evenement. De organisatie vindt dat men last heeft gehad van de blokkade van de A12, om de hoek van het Malieveld, én men wil het evenement liever in mei organiseren. Dat laatste voornemen zorgt ervoor dat ze erover nadenken om het Malieveld te verlaten.
Tot en met afgelopen zondag stonden de tenten voor het evenement opgesteld op het Malieveld. Juist dat laatste weekend zorgt voor een vervelende nasmaak bij de organisatie. 'De blokkade van de A12 pal achter ons evenemententerrein en de supportdemonstratie met luide muziek onze kant op, hebben er helaas voor gezorgd dat wij - als organisatie - het laatste weekend als enorm stressvol hebben ervaren.'
Klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion hadden aangekondigd om vanaf zaterdag 9 september dagelijks de A12 in de buurt van de Tweede Kamer te gaan blokkeren. 'We hebben hierdoor tevens 40 tot 50 procent minder bezoekers ontvangen dan normaal in ons laatste weekend', stelt Siem Boon, directeur Tong Tong Fair.

'Ik vind dat erg kwalijk'

Boon had liever gezien dat er pas later werd gedemonstreerd. 'XR wist al maandenlang dat de Tong Tong Fair op het Malieveld zou staan. Ze hebben alsnóg besloten voor deze datum te kiezen om de A12 te blokkeren en niet een weekend later bijvoorbeeld. Dat is doelbewust ons evenement en onze bezoekers negeren. Ik vind dat erg kwalijk.'
Het evenement trok dit jaar 55.000 bezoekers naar het Malieveld, 15.000 minder dan een jaar eerder. Dat zou niet alleen door de demonstratie en het warme weer komen, maar ook door de datum van het evenement, men wil het liever weer in de maand mei organiseren.
'Dan hebben de bezoekers net hun vakantiegeld gehad en hebben meer te besteden, en hoeven we niet te concurreren met tal van andere evenementen in september, waardoor veel faciliteiten schaars en daardoor duur zijn.' Daarnaast zou het in september moeilijk zijn om aan personeel te komen.

Andere plek in de stad, of daarbuiten

'Het Malieveld is in mei echter niet beschikbaar, dus we zoeken naar een andere goede plek in Den Haag, of desnoods daarbuiten. We houden ons aanbevolen voor goede ideeën.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!