FvD-raadslid Gideon van Meijeren vervolgd voor opruiing

Gideon van Meijeren (FVD)
Gideon van Meijeren (FVD) © Forum voor Democratie
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie vervolgt Forum voor Democratie-raadslid Gideon van Meijeren (35) voor opruiing. Het gaat om twee momenten in 2022, bij een boerenmanifestatie in Tuil en uitspraken tijdens een interview van 13 november. Van Meijeren suggereerde dat geweld tegen de overheid geoorloofd en misschien zelfs noodzakelijk is, aldus het OM.
Volgens het Openbaar Ministerie maakt hij zich daarmee schuldig aan opruiing tot geweld tegen de overheid. Tijdens de boerenmanifestatie in juli 2022 gaf Van Meijeren een speech die ook online is gezet. Daarin zei hij dat gewelddadig verzet tegen de overheid toelaatbaar is, mocht die overgaan tot onteigening van boeren.
In het interview uit november 2022, dat ook online staat, zei hij te hopen op een revolutionaire beweging die bij wijze van spreken zou optrekken naar het parlement. 'Verdachte zegt daar verder over dat het verleden en tal van voorbeelden wereldwijd laten zien dat daar slachtoffers bij vallen, soms dodelijke slachtoffers. Dat is vreselijk. Hij hoopt dat dat voorkomen kan worden en dat alles vreedzaam blijft, maar op een dergelijke revolutie hoopt hij wel', schrijft het OM.

Opruiing

Volgens het OM heeft hij zich daarmee schuldig gemaakt aan strafbare opruiing tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag.
'Een politicus moet zaken van algemeen belang aan de orde kunnen stellen, ook als hij daarmee anderen kan kwetsen, choqueren of verontrusten. Tegelijk draagt een politicus in het publieke debat ook de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat hij uitlatingen verspreidt die strijdig zijn met de wet en met de grondbeginselen van de rechtstaat', aldus het OM.
Bij opruiing gaat het niet per se om een letterlijke oproep tot bijvoorbeeld geweld, een dergelijke oproep kan ook indirect gedaan worden. Opruiing gaat over het aansporen van anderen tot strafbare feiten, waaronder geweld. Onder opruiing valt het proberen te overtuigen van een ander dat het plegen van een strafbaar feit wenselijk of noodzakelijk is. Dat kan ook in bedekte termen gebeuren. Bron: Openbaar Ministerie
Het onderzoek is gedaan door de Rijksrecherche. Van Meijeren was eerder opgeroepen voor een verhoor hierover, maar hij is niet op komen dagen. De beslissing over de vervolging is aan de politicus doorgegeven. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak is.

'Heksenjacht'

Van Meijeren vindt de timing van het OM om hem te vervolgen voor opruiing 'typisch'. Het OM heeft ruim een jaar de tijd genomen om de uitspraken van het Kamerlid te onderzoeken, en besluit twee maanden voor de verkiezingen over te gaan tot vervolging. 'Dat vind ik toch echt wel de schijn hebben van een politiek proces, een heksenjacht.'
Hij beschuldigt de media ervan zijn woorden te hebben verdraaid en denkt dat de rechter tot dezelfde conclusie gaat komen. Het Kamerlid heeft dan ook 'geen spijt' van zijn uitspraken. FvD-partijleider Thierry Baudet vindt de timing eveneens 'opmerkelijk' en staat 'volledig' achter zijn partijgenoot.

Rijden onder invloed

De politierechter veroordeelde Van Meijeren in maart dit jaar tot een taakstraf van zestig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week voor rijden door rood licht met een deelscooter, terwijl zijn rijbewijs eerder door de rechter was afgenomen. Hij raakte zijn rijbewijs in 2021 kwijt doordat hij had geweigerd mee te werken aan een blaastest tijdens het autorijden. In 2010 en 2011 werd hij veroordeeld voor rijden onder invloed.
Naast raadslid in Den Haag zit Van Meijeren ook voor Forum voor Democratie in de Tweede Kamer.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!