Renovatie van Scheveningse Pier geeft ruimte voor frisse blik

De Turkse Furkan, Vedat en Talha zijn te vinden op de Scheveningse pier
De Turkse Furkan, Vedat en Talha zijn te vinden op de Scheveningse pier © The Hague & Partners
DEN HAAG - De Pier op Scheveningen loopt tegen het einde van zijn levensduur aan en moet in de nabije toekomst gerenoveerd worden. De renovatie ervan wordt door de eigenaar en de gemeente aangegrepen om het bouwwerk te herzien en opnieuw vormt te geven. Omwonenden hebben al gezegd dat ze er geen woningen willen en dat de Pier goed bereikbaar moet zijn. Politieke partijen vinden dat het icoon weer meer aanzien moet krijgen.
Grote delen van de Pier verkeren in slechte staat. Vooral de in beton gegoten fundering loopt op zijn eind en kan in de nabije toekomst, zelfs al voor 2025, onveilig worden. Een simpele renovatie is voor de eigenaar van het Scheveningse icoon niet realistisch, dus met de hulp van de gemeente krijgt het gebied een make-over en wordt de Pier helemaal opnieuw aangepakt.
Omwonenden hebben zich hier al over uitgelaten in verschillende rondvragen en het is nu aan de gemeente om hun visie op de Pier los te laten. De eigenaar en bewoners hebben wel al een aantal kaders gesteld: er mogen geen woningen op komen, het moet goed bereikbaar zijn voor iedereen in de stad en groen moet op en rond de Pier centraal staan. Ook moet zijn iconische rol voor de stad behouden blijven.

Kurhaus op zee

Een aantal partijen ziet het als een goede kans om de hele boulevard aan te pakken. 'Combineer de herontwikkeling van de Pier met de herontwikkeling van de Palace Promenade', zeggen Hart voo Den Haag-raadsleden Richard de Mos en Arjen Dubbelaar. Ook D66 en VVD zien graag een grote gebiedsontwikkeling. 'Het Pierplein moet in samenhang worden ontwikkeld zodat het weer een iconische en gave plek wordt, herinnerend aan de oude Wilhelmina wandelpromenade', aldus VVD-raadslid Rutger de Ridder.
Als het aan Hart voor Den Haag ligt, wordt de nieuwe Pier in historische stijl herbouwd. 'Wij willen een nieuwe pier in de stijl van het Kurhaus,' vinden De Mos en Dubbelaar. 'We willen dat de Pier een plek wordt waar je geweest moet zijn als je naar Den Haag komt', vindt De Ridder. 'De Pier kan het vliegwiel zijn om het sleetse imago van Scheveningen Bad te verbeteren en Scheveningen weer de allure te geven van de badplaats van weleer.'
D66 maakt zich zorgen over de bereikbaarheid van de Pier. 'Het moet voor iedereen goed toegankelijk zijn, ook voor mensen met een beperking', stelt Groenewold. Hij heeft aan dat de huidige bebouwing niet voor iedereen even toegankelijk is en hoopt dat hier in nieuwe plannen meer aandacht voor komt.

De Pier op een andere plek

Met een renovatie van de Pier in zicht vragen een aantal partijen zich ook af of dit wel de beste locatie is voor het bouwwerk. 'Is dit de plek waar we hem zouden willen?', vraagt D66-raadslid Dennis Groenewold zich af. Ook Hart voor Den Haag deelt deze vraag. Beide partijen zien de Pier bijvoorbeeld graag voor het Kurhaus of elders op de boulevard.
Echter zien beide partijen dat de kans dat het verplaatst wordt erg klein is. 'De grond is van Rijkswaterstaat. De plek waar de huidige Pier ligt is in erfpacht uitgegeven. Een nieuwe pier op een andere plek gaat Rijkswaterstaat niet toestaan', aldus Hart voor Den Haag. 'Een deel van de Pier wordt ook behouden, dus dat zou heel lastig worden', vult Groenewold aan.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!