PVV-Kamerlid Machiel de Graaf wordt traumatherapeut: 'Het leven vraagt weer andere dingen'

© ANP
DEN HAAG - Tweede Kamerlid Machiel de Graaf stopt in november als volksvertegenwoordiger namens de PVV. Tussen 2010 en 2014 was hij fractievoorzitter van de partij in de Haagse gemeenteraad en sinds 2012 was hij Kamerlid. De Graaf heeft in de afgelopen tijd een opleiding tot traumatherapeut gevolgd en wil met zijn werk weer dichter bij de mens staan. 'Het leven vraagt weer andere dingen', zegt De Graaf.
Het PVV-Kamerlid heeft zich in de afgelopen maanden laten omscholen en gaat na zijn werk als volksvertegenwoordiger aan de slag als traumatherapeut. 'Er zijn heel veel mensen die rondlopen met oude pijn zoals trauma of PTSS. Die mensen wil ik begeleiden en helpen om het leven lichter en draagbaar te maken.'
Voordat hij voor de PVV politiek actief werd was Machiel de Graaf actief als fysiotherapeut. Na 13 jaar in de politiek wil hij nu weer terug naar zijn eerste passie. 'Als ik naar mijn leven kijk, is er een thema dat eruit springt met twee invalshoeken', zegt De Graaf. 'Mensen vragen mij om iets te verhelpen als therapeut, of om iets helpen voorkomen via de politiek.'

'Politiek gaat mij missen'

De Graaf gaat de politiek zelf niet echt missen, maar denkt dat deze hem wel met lede ogen ziet gaan. 'Ik denk, zonder arrogantie, dat de politiek mij wel gaat missen', zegt De Graaf.
Voor zijn werk als Tweede Kamerlid was hij fractievoorzitter van de PVV in de Haagse gemeenteraad. In 2010 pakte hij het stokje over van Sietse Fritsma die de raad verliet. Dit voorzitterschap heeft hij tot 2014 doorgezet, waarna hij opgevolgd door Léon de Jong. De Graaf zit sinds 2012 in de Tweede Kamer namens de PVV.
De Graaf hield zich in zijn tijd als raadslid en Tweede Kamerlid bezig met een groot aantal portefeuilles. Hij debatteerde over integratie en islam, maar ook over infrastructuur, milieu en klimaat en financiën. Voor de verkiezingen van november is hij niet opnieuw verkiesbaar voor zijn partij.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!