Energietoeslag voor einde jaar uitbetaald aan overgrote deel minima

© ANP
DEN HAAG - Huishoudens in Den Haag die recht hebben op een energietoeslag krijgen dat waarschijnlijk nog voor het einde van het jaar. Demissionair minister Carola Schouten (Armoedebeleid) stelde woensdag in debat met de Tweede Kamer dat het 'overgrote deel' van de rechthebbenden de toeslag van in totaal 1.300 euro dit jaar zullen krijgen. 'Er zit grote urgentie op', zei de minister in de Kamer.
In december vorig jaar werd al een voorschot van 500 euro uitgekeerd. Het was de bedoeling dat in juli 800 euro zou worden uitgekeerd aan Haagse rechthebbenden (huishoudens rond het sociaal minimum). Het uitbetalen van het tweede deel liet echter op zich wachten omdat de wetgeving voor de energietoeslag van dit jaar nog niet is vastgesteld. Tot dat is gebeurd kan de gemeente het resterende deel niet uitbetalen.
Het wetsvoorstel 'Eenmalige Energietoeslag 2023' is na de zomer naar de Tweede Kamer is gestuurd. Dat kwam volgens de minister mede door uitspraken van de rechter waarin duidelijk werd dat de wet moest worden uitgebreid zodat ook studenten eronder vielen. Zij krijgen volgend jaar de toeslag via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), voorwaarde is wel dat de student uitwonende is en een aanvullende beurs heeft. Ook moeten ze minimaal 21 jaar oud zijn.
De overheid riep de energietoeslag in het leven vanwege de extreem hoge kosten voor energie. Huishoudens in Den Haag met een laag inkomen kregen in 2022 1.400 euro uitgekeerd.
De Tweede Kamer stemt volgende week donderdag over het wetsvoorstel om minima de tegemoetkoming te geven. Daarna moet ook de Eerste Kamer zich er nog over buigen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!