Deel Schevenings strand vanaf dit weekend tijdelijk rookvrij

© ANP
DEN HAAG - Een stukje strand op Scheveningen wordt tijdelijk rookvrij. De gemeente gaat van 16 september tot en met 31 oktober een proef doen met een rookvrij strand tussen HartBeach en Fonk.
'Peuken zijn ontzettend slecht voor het milieu. Een sigarettenpeuk kan wel 1.000 liter water vervuilen en zijn lastig op te ruimen. Daarom vind ik deze proef belangrijk', zegt wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks). Vrijdag wordt het stuk strand door vrijwilligers afvalvrij gemaakt, zodat de test met een schoon strand begint.
Ook wethouder Hilbert Bredemeijer is blij met de proef. 'Gezinnen en andere strandbezoekers moeten kunnen genieten van schone stranden zonder peukenafval.'

Peuken in het zand

Al jaren probeert de gemeente het strand vrij te houden van sigarettenafval. Er zijn speciale apparaten om peuken op te ruimen op straat, maar de beachcleaners voor het strand kunnen geen peuken uit het zand vissen. Daarom vindt de gemeente het belangrijk dat er zo weinig mogelijk peuken in het zand terechtkomen.
Organisatie TrashUre Hunt gaat elke week bijhouden hoeveel peuken er worden gevonden. Ook worden er enquêtes gehouden onder strandbezoekers. De proef is tijdelijk en vrijwillig. 'Ik roep bezoekers op om hun steentje bij te dragen, want alleen samen kunnen we onze natuur peukenvrij houden', zegt Kapteijns.

Geen controle

Er wordt niet gehandhaafd op het rookvrije stuk strand. 'Onder meer omdat een rookverbod juridisch lastig is en daarnaast heeft de gemeente een beperkt aantal handhavers die al ontzettend veel taken hebben', aldus de gemeente. Daarbij blijkt uit een proef in een andere gemeente dat er ook zonder verbod en handhaving weinig wordt gerookt op een rookvrij strand.
De proef met het rookvrije strand is één van de vijftig maatregelen uit het Aanvalsplan Afval van de gemeente Den Haag.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!