Utrechtsebaan weer open na zesde klimaatdemonstratie: 160 actievoerders opgepakt

© Regio15
DEN HAAG - Opnieuw blokkeerden klimaatactivisten van Extinction Rebellion donderdagmiddag de Utrechtsebaan. De rijstroken de stad uit waren tijdelijk afgesloten. Rond 14.30 uur is de weg weer open voor verkeer.
Een groep demonstranten zat op de kruising van de Benoordenhoutseweg en de Zuid-Hollandlaan. Het kruispunt was tijdelijk dicht. De gemeente gaf opnieuw aan dat demonstranten niet op de Utrechtsebaan mogen demonstreren. Ze werden doorverwezen naar het Lange Voorhout.
Rond 13.30 uur is de politie begonnen met het verwijderen van de actievoerders. Zij worden in bussen meegenomen. Volgens een agent zijn er ruim 160 aangehouden.
Tot nu toe zijn de gegevens van de meegenomen activisten over het algemeen niet opgeschreven. Het Openbaar Ministerie zegt dat alsnog te willen gaan doen. Wel zegt een woordvoerder dat de politie pas zal vragen om personalia als ze een demonstrant herkennen van eerdere blokkades. Ook is het mogelijk dat het OM hierbij beeldmateriaal in gaat zetten. Vervolgens moet het OM zelf nog de afweging maken of de demonstrant wordt vervolgd.

Dag 6

Het is de zesde achtereenvolgende dag dat klimaatactivisten de weg blokkeren. Extinction Rebellion zegt elke dag de A12 te blokkeren, net zo lang tot de overheid alle financiële regelingen voor de fossiele industrie stopzet. Zaterdag begon de dagelijkse blokkade. Toen werden ruim 2400 mensen aangehouden, op zondag ruim 500 mensen. De afgelopen dagen zijn elke dag een paar honderd mensen meegenomen door de politie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!