Mogelijk vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw in zes wijken in Den Haag

Foto ter illustratie: PXHere
Foto ter illustratie: PXHere
DEN HAAG - Het kan zijn dat er tijdens de jaarwisseling vuurwerkvrije wijken in de stad komen. Het college wil een proef in zes wijken gaan doen. De gemeenteraad bespreekt eind september of de plannen daadwerkelijk door gaan.
De wijken waar het om gaat zijn de Archipelbuurt, Benoordenhout, Bohemen Meer en Bos, Regentessekwartier, Vogelwijk en Zeeheldenkwartier. Hier mag tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur geen vuurwerk worden afgestoken.
Wel zegt de gemeente erbij dat er niet genoeg mensen bij de gemeente en politie zijn om het verbod te handhaven tijdens de jaarwisseling, meldt Omroep West.
Deze wijken zijn niet willekeurig uitgekozen: uit onderzoek van het bureau EMMA blijkt dat een meerderheid van de bewoners in deze wijken het liefst een vuurwerkverbod wil. In andere wijken is er meer verdeeldheid over een verbod.

Meer vuurwerkvrijezones

Den Haag heeft al 52 vuurwerkvrije zones. Deze zijn bijvoorbeeld rond ziekenhuizen, kwetsbare natuurgebieden en plekken waar dieren aanwezig zijn zoals een kinderboerderij of manege. Daarnaast kunnen inwoners - in overleg met de rest van de buurt - zelf bepalen of zij een Vrijwillige Vuurwerkvrije Buurt inrichten.
52 procent van de Hagenaren vindt het volgens de gemeente een goed idee dat er meer van deze zones komen. En 43 procent is juist tegen een verbod. Ouderen zijn hier juist vooral voor, terwijl jongeren vaak tegen een verbod zijn. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat inwoners vooral last hebben van geluidsoverlast, rommel, onveiligheid, brand, schade en agressie.

Vreugdevuren en vuurwerkshow

De vreugdevuren horen bij de Haagse jaarwisseling. Daar is de gemeente dan ook positief over. Wel zijn er strenge voorwaarden die te maken hebben met de veiligheid, het milieu en de afmetingen van de vuurstapel. De vergunningen in Duindorp, Scheveningen, Laak (Paets van Troostwijkstraat) en Escamp (Purmerendstraat) zijn al aangevraagd.
Ook wordt er gekeken op welke plek in de stad er een vuurwerkshow veilig plaats kan vinden. Afgelopen jaar ging de vuurwerkshow op de Hofvijver niet door vanwege harde wind.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!