Kwart Hagenaars heeft moeite met lezen en schrijven: ouders en kinderen krijgen hulp van gemeente

Foto ter illustratie: Johnny McClung (unsplash)
Foto ter illustratie: Johnny McClung (unsplash)
DEN HAAG - Eén op de vier Haagse inwoners van boven de zestien heeft moeite met lezen en schrijven. En 51 procent van de kinderen heeft tussen de 2,5 en 4 jaar al taalproblemen. De gemeente maakt zich zorgen en investeert daarom miljoen euro's in een taalplan dat het probleem moet aanpakken.
Een tijdschrift lezen, surfen op het internet of het begrijpen van een brief, voor een grote groep Hagenaars is dit niet vanzelfsprekend. Den Haag heeft de grootste laaggeletterdheid van de grote steden in Nederland. 24 procent van de inwoners kampt ermee. In sommige wijken geldt dit zelfs voor de helft van de inwoners, blijkt uit cijfers van de gemeente. De verwachting is dat dit percentage de komende jaren blijft stijgen.
Wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) vindt de situatie zorgelijk. 'Lezen, schrijven en je goed kunnen uitdrukken zijn de sleutel tot communicatie, begrip en verandering. Taal is onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven, waarmee we kansen kunnen pakken op school en op de arbeidsmarkt. Als zoon van een lerares prijs ik me gelukkig dat lezen en schrijven dagelijkse kost was. Helaas heeft niet elk kind een ouder of verzorger die zo'n omgeving kan bieden.'
Kosten: De komende vier jaar maakt de gemeente miljoenen vrij voor dit plan. Dit jaar gaat het om 1,5 miljoen euro. In 2024 om 2 miljoen, 2025 2,5 miljoen en in 2026 om 4,5 miljoen euro.

Cyclus doorbreken

Een van de redenen waarom het percentage laaggeletterden in Den Haag hoog ligt, is volgens de gemeente het hogere aandeel migranten. 'In gezinnen waar de ouders laaggeletterd zijn en er thuis weinig of geen Nederlands gesproken wordt, is de kans driemaal zo groot dat bij de kinderen op jonge leeftijd al een taalachterstand ontstaat.'
Om het probleem aan te pakken, investeert de gemeente miljoenen euro's in een actieplan. Waar het tot nu toe de norm was om laaggeletterdheid onder volwassenen tegen te gaan, wordt er in het Actieplan Taal, Doorbreek de cyclus van laaggeletterdheid gestart bij de bron: het gezin. 'Als ouders moeite hebben met lezen en schrijven, is de kans levensgroot dat hun kinderen beginnen met een taalachterstand die moeilijk in te halen is. Deze cyclus moeten we doorbreken', aldus Bredemeijer.

De wijken in

Dat wil de gemeente doen door zelf de wijken in te trekken en ouders en kinderen te helpen. Leraren en pedagogisch medewerkers zullen opgeleid worden om taalproblemen op jonge leeftijd te signaleren. Daarnaast komt er geld beschikbaar voor het uitdelen van boeken via de scholen en voedselbanken en wordt er taalles aangeboden in combinatie met kinderopvang in de wijken waar dat het hardst nodig is.
Bredemeijer: 'Lezen, schrijven en Nederlands spreken is essentieel om mee te doen in de samenleving. Het is ontoelaatbaar dat zoveel Haagse kinderen met een taalachterstand kampen en zo niet hun kans kunnen pakken op school of later op werk.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!