Vierhonderd mensen opgepakt bij zevende klimaatdemonstratie: Utrechtsebaan weer vrij

© Regio15
DEN HAAG - Klimaatdemonstranten zijn vrijdag rond het middaguur de Utrechtsebaan opgelopen voor hun protest. Na een kwartier begon de politie met het weghalen van de actievoerders. Een uur later waren alle demonstranten van de weg af. De Utrechtsebaan ging rond 13.35 uur weer open.
Een kwartier na de start van de blokkade begon de politie met het aanhouden van demonstranten. In totaal zijn er vierhonderd mensen opgepakt, waaronder een aantal minderjarigen. Er waren zeven bussen nodig om iedereen te vervoeren. De politie zette opnieuw het waterkanon in. Daarvoor waren kinderen die protesteerden al van de weg gehaald.

Scholieren demonstreren

Op de Koekamp is vrijdagmiddag ook een klimaatdemonstratie van scholieren. Onder de actievoerende scholieren waren een paar jongens van het Dalton College in Den Haag, die spijbelden om bij het protest te kunnen zijn. 'Het gaat over onze toekomst. De ijskappen smelten, dieren gaan dood, het water stijgt', zei een van hen. 'Het is mooi geweest, dit is de dag waarop wij ook onze stem kunnen laten horen.'
Ze zijn aangesloten bij Youth for Climate. Sommigen zijn al vaker bij de klimaatstakingen geweest, anderen zijn hier voor het eerst. Een paar leerlingen van het Haags Montessori Lyceum zeggen dat er geen andere planeet is. Ze zouden wel de A12 op willen, maar weten niet of dit kan omdat ze zich niet bij Extinction Rebellion hadden aangemeld. Ook wilden ze niet aangehouden worden.

Elke dag

Extinction Rebellion zegt elke dag de A12 te blokkeren, net zo lang tot de overheid alle financiële regelingen voor de fossiele industrie stopzet. Zaterdag begon de dagelijkse blokkade. Toen werden ruim 2400 mensen aangehouden, op zondag ruim 500 mensen. De afgelopen dagen zijn elke dag een paar honderd mensen meegenomen door de politie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!