A12 weer vrij na achtste dag klimaatdemonstratie, ruim 650 mensen opgepakt

Het waterkanon werd al snel ingezet
Het waterkanon werd al snel ingezet © ANP
DEN HAAG - De A12 is weer vrijgegeven na de klimaatdemonstratie. Het was vandaag de achtste dag dat klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de snelweg blokkeerden. Ruim 650 activisten werden opgepakt.
De politie heeft zaterdagmiddag ruim 650 demonstranten opgepakt bij de klimaatdemonstratie op de A12. Onder hen was een ‘handjevol’ minderjarigen. De meesten van hen werden naar het ADO stadion gebracht in bussen en daar zonder vervolg weer vrijgelaten.
Een aantal actievoerders is opgepakt en mee naar het politiebureau genomen. Zij worden verdacht van vernieling en het belemmeren van politie. Vier van deze demonstranten zitten nog vast.
Klimaatdemonstranten bezetten opnieuw A12
Klimaatdemonstranten bezetten opnieuw A12 © ANP

Achtste dag

Honderden demonstranten blokkeerden om twaalf uur voor de achtste dag op rij de A12. Beiden kanten van de rijbaan moesten daarom afgezet worden voor het verkeer. Na waarschuwingen van politie, werd een half uur nadat de eerste demonstranten de snelweg opliepen het waterkanon al ingezet.

Arrestaties

Vier demonstranten werden bij aanvang van de demonstratie al opgepakt, wist een verslaggever van Omroep West te vertellen. En rond 13:00 werden veel demonstranten in bussen afgevoerd. naar het ADO Stadion, zoals bij eerdere protesten ook gebeurde.
Zo'n zeven, acht actievoerders zaten aan elkaar vast met buizen. En één demonstrant klom in een boom. Maar uiteindelijk wist de politie, met de hulp van een slijptol en een hoogwerker, ook deze mensen van de snelweg te verwijderen.

Symphatisanten

Ook de honderden sympathisanten, die zich naast de snelweg bevonden om de demonstranten aan te moedigen, zijn door de politie gedwongen te vertrekken.

Ingrijpen politie

Veel mensen vragen zich af waarom de politie de demonstranten niet tegenhoudt vóór zij de snelweg op gaan. Via hun eigen website geeft de politie een verklaring: 'Door de grote hoeveelheid actievoerders die de A12 oplopen, is het voor de politie niet mogelijk hen tegen te houden zonder dat hierbij geweld wordt gebruikt. Bij de voorgaande acties kreeg de politie geen toestemming van burgemeester Jan van Zanen om eventueel geweld te gebruiken bij het tegenhouden van de actievoerders. Ook gaf het gedrag van de actievoerders de politie geen legitieme reden om geweld te gebruiken.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!