Rick Paul van Mulligen en Mariana Aparicio winnen belangrijke toneelprijzen

Foto's: Nichon Glerum
Foto's: Nichon Glerum
DEN HAAG - Acteurs Mariana Aparicio en Rick Paul van Mulligen van Het Nationale Theater in Den Haag hebben belangrijke toneelprijzen gewonnen. Aparicio won de Theo d'Or (beste vrouwelijke hoofdrol) voor haar acteerprestatie in 'De Jaren'. Van Mulligen won de Arlecchino (beste mannelijke bijrol) voor zijn rol in Queer Planet.
De Theo d'Or is de prijs voor de beste actrice van afgelopen theaterseizoen. Volgens de jury sprong Aparicio er bovenuit in het toneelstuk De Jaren, geregisseerd door Eline Arbo. 'Vanaf het begin lijkt zij samen te vallen met wat er maar op scène wordt verbeeld, of ze nu ín het centrum van de aandacht staat of daarbuiten.' In het najaar van 2024 is de actrice weer te zien in het stuk.
Rick Paul van Mulligen is volgens de jury een superkracht in Queer Planet. Het idee achter het stuk is het tonen van queer joy, het vieren van kracht en de kwetsbaarheid van queer levens. 'Laat dat maar aan Van Mulligen over', aldus de jury. 'Zijn humoristische en met nonchalance gespeelde personages en typetjes zijn zeer gelaagd. Allemaal zijn ze doordrongen van een warmte en zachtmoedigheid én een scherpte en nietsontziendheid.'

Genderneutraal

Acteur Eelco Smits kreeg de Louis d'Or (hoofdprijs voor beste acteur), hij werd bekroond voor zijn rol in Geschiedenis van Geweld van Toneelschuur Producties. Urmie Plein kreeg de Cololombina (beste vrouwelijke bijrol), voor haar rol in het stuk Ik zeg toch sorry van het collectief Raymi Sambo Maakt en Aluin.
Dit jaar was er tijdens de uitreiking nog een onderscheid tussen beste mannelijke en vrouwelijke acteur. Dit was de laatste keer dat de prijzen in deze vorm zijn uitgereikt. Vanaf volgend jaar worden de acteerprijzen genderneutraal.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!