Klimaatactivisten binnen uur van de A12 gehaald, weg weer vrij voor verkeer

© Regio15
DEN HAAG - Een groep demonstranten van Extinction Rebellion heeft maandag rond 12.00 uur de Utrechtsebaan bezet. Het is de tiende dag op rij dat de weg werd bezet door klimaatdemonstranten. De A12 de stad uit was tijdelijk afgesloten, om 12.45 uur ging de weg weer open voor verkeer.
Binnen een half uur na de start van de blokkade zette de politie het waterkanon in om demonstranten weg te jagen. De gemeente blijft herhalen dat demonstreren op de Utrechtsebaan verboden is en verwijst de actievoerders door naar de Koekamp. In totaal werden er maandag ruim 140 mensen opgepakt.

Dagelijkse demonstratie

Extinction Rebellion (XR) zegt elke dag de A12 te blokkeren, net zo lang tot de overheid alle financiële regelingen voor de fossiele industrie stopzet. Op 9 september begon de dagelijkse blokkade. Volgens een woordvoerder van XR willen ze dit voorlopig volhouden, naar eigen zeggen hebben ze aanmeldingen voor de hele maand september.
Op de eerste protestdag werden ruim 2400 mensen aangehouden, de dag erna meer dan vijfhonderd. Doordeweeks werden elke dag een paar honderd mensen opgepakt, met op vrijdag rond de vierhonderd. Afgelopen zaterdag hield de politie meer dan 650 activisten aan en zondag meldde ze dat er ruim vierhonderd mensen zijn meegenomen. Agenten zetten de demonstranten in bussen, waarin ze naar het ADO-stadion worden gebracht. Daar worden ze weer vrijgelaten.

Klachten

De politie heeft de afgelopen week 'bijna twintig' klachten ontvangen over haar optreden tijdens de demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag. Ongeveer de helft van de klachten komt van klimaatactivisten. De overige klachten zijn onder meer ingediend door mensen die klagen over het feit dat actievoerders niet vervolgd worden, zegt een politiewoordvoerder van het Haagse korps.
Zondag waarschuwde het juridische team van Extinction Rebellion via het sociale netwerk X dat de politie Den Haag 'veel klachten' kan verwachten vanwege 'hun discriminerende praktijken van de afgelopen week'. De woordvoerder verwacht dat het klachtenaantal, gezien de geplande demonstraties voor de komende weken, nog zal stijgen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!