Den Haag krijgt 100 speciale parkeervakken voor deelfietsen

Zo moeten de parkeervakken eruit komen te zien | Afbeelding: gemeente Den Haag
Zo moeten de parkeervakken eruit komen te zien | Afbeelding: gemeente Den Haag
DEN HAAG - In de stad worden volgend jaar zo'n 100 fietsparkeervakken voor deelfietsen aangelegd. Ze locaties komen eerst in het centrum en op Scheveningen, daarna volgen andere wijken. De zijn bedoeld voor gewone deelfietsen maar ook voor deelbakfietsen. Het is de bedoeling dat deelfietsen vanaf dan alleen nog in die parkeervakken worden geplaatst.
De 'buurtmobiliteitshubs', zoals de gemeente ze noemt, zijn bedoeld om het gebruik van deelfietsen te stimuleren en om tegelijkertijd parkeeroverlast van zulke fietsen aan te pakken. 'Wij willen Den Haag bereikbaar, aantrekkelijk en leefbaar houden', aldus wethouder Robert van Asten (D66).
De eerste parkeervakken worden begint 2024 aangelegd. De precieze planning wordt later bekend. Voor de vakken worden autoparkeerplaatsen gebruikt. De gemeente belooft dat het niet ten koste gaat van de ruimte voor voetgangers, fietsen of groen.

Deelfietsen

Omdat de ruimte in de stad beperkt is, vindt de gemeente deelmobiliteit belangrijk. 'Door het aanleggen van de buurtmobiliteitshubs wordt het gebruik van deeltweewielers laagdrempeliger en pakken we tegelijkertijd overlast aan. Ik ben daarom ontzettend bij met deze ontwikkeling', zegt de wethouder. Op dit moment zijn er zes aanbieders van deelfietsen in Den Haag. In totaal beschikken ze over 2.500 voertuigen.
De gemeente verwacht dat er voldoende plekken zullen zijn om te parkeren, zodat je niet snel voor een vol parkeervak zult staan. 'In Scheveningen werken we met overloopgebieden, waar de deelvoertuigen kunnen worden geparkeerd als de vakken vol staan', aldus een woordvoerder. In het centrum zijn die plekken er niet, maar dat belooft de gemeente genoeg capaciteit te creëren en wordt er gemonitord. 'Als er een tekort aan capaciteit is, kunnen we kijken waar we die kunnen uitbreiden.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!