Zuidwest op de schop: minister Hugo de Jonge start bouw in Steenzicht

Hugo de Jonge (rechts) bij de startceremonie in Steenzicht
Hugo de Jonge (rechts) bij de startceremonie in Steenzicht © Maxime Kok
DEN HAAG - In Steenzicht is de eerste paal de grond in gegaan in een van de grootste binnenstedelijke projecten van Nederland. Tweeduizend woningen gaan de komende twintig jaar tegen de grond, maar er komen ruim vijfduizend huizen terug voor bestaande en nieuwe bewoners. Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge was aanwezig om de start van het project af te kondigen.
'Volkshuisvesting is bouwen aan een gemeenschap', zei minister De Jonge tijdens de feestelijke ceremonie in Steenzicht. De Jonge was vrijdag naar Zuidwest afgereisd om het startschot te geven bij het grootste binnenstedelijke bouwproject van Nederland: de gebiedsontwikkeling van Dreven, Gaarden en Zichten. De drie buurten worden volledig gesloopt en nieuw opgebouwd met een groter aantal woningen als eindproduct.
'In Zuidwest zie je dat heel veel woningen van net na de oorlog zijn, die zijn heel snel neergezet en die zijn echt aan het einde van hun levensduur', zegt wethouder Martijn Balster (PvdA, Volkshuisvesting) tijdens de ceremonie. 'Mensen kunnen hun energierekening niet meer betalen en er moest heel veel gebeuren aan onderhoud.' Daarom heeft woningcorporatie Staedion in samenwerking met de gemeente ervoor gekozen om de woningen te vervangen in plaats van te renoveren.

Terugverhuizen

Voor de bouw van de complexen moeten in de komende twintig jaar bewoners van tweeduizend woningen hun huis uit. Dit verloopt in fasen en dit jaar is er begonnen in Steenzicht in de buurt Zichten. Bewoners zijn door Staedion elders gehuisvest, maar daarmee zijn ze niet definitief weg uit de wijk. Alle oud-bewoners hebben een terugverhuisgarantie: wanneer de eerste complexen opgeleverd worden, mogen zij als eerst terug.
'Dat is een van de belangrijkste aspecten van dit project', zegt Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter van woningcorporatie Staedion. 'We hebben ze begeleid naar een andere woning, maar als zij terug willen komen gaan wij dat ook realiseren. Zeker als je zoveel woningen toevoegt, dan moet dat ook gewoon kunnen.'
Niet alleen oud-bewoners komen in 2025 weer in de buurt wonen, want voor elke woning die weg gaat komen er twee terug. 'Er worden in de komende jaren tweeduizend sociale huurwoningen gesloopt, maar er worden drieduizend teruggebouwd', aldus De Jonge. 'Voor iedereen die er woonde is er plek, maar ook voor mensen die er willen komen wonen.' Naast de sociale huurwoningen komen er ook ruim tweeduizend koop- en middenhuurwoningen bij.

Stiller bouwen

De nieuwe complexen worden niet aan de rand van de stad gebouwd, maar middenin de al bestaande buurten Dreven, Gaarden en Zichten. Bij de bouw moet er dan ook rekening gehouden worden met de bewoners van de wijk. Het vaak luidruchtige heien wordt dan ook vervangen door een alternatieve methode. 'Omdat we in een bewoond gebied zitten waar mensen echt dicht in de buurt wonen van de bouwwerkzaamheden, hebben we ervoor gekozen om de palen te boren in plaats van te heien', zegt Esther Fleers, directeur van bouwbedrijf Heijmans. 'Heien geeft extreem veel overlast en we zijn hier de komende vijftien jaar of langer nog bezig, dus we hopen op deze manier minder geluid te produceren.'
Aan de minister de eer om de eerste paal de grond in te boren. Gehuld in een reflecterend vest, met een bouwhelm en bouwlaarzen stapt Hugo de Jonge de boorinstallatie in. Wethouder Martijn Balster staat samen met Esther Fleers van Heijmans en Gijsbert van Herk van Staedion toe te kijken. Onder begeleiding van een Brass-band wordt het startschot gegeven en gaat de machine draaien. Het geluid van de boorinstallatie valt in het niks vergeleken bij het geluid van de Brass-band en bied daarmee een positief beeld van wat de omwonenden in de komende tijd gaan ervaren.

'Terugkomen in de wijk'

Wie in de tussentijd zijn wijk mist is van harte welkom in de Buurtkeuken van Sabra Rahiembaks. 'Mijn vader heeft tien jaar geleden ook een Buurtkeuken gehad en dit voelt voor mij als een warm thuiskomen', zegt zij bij de feestelijke opening van de keuken. 'De Buurtkeuken is een initiatief dat is gestart voor de wijk en door de wijk. Met alle verbouwingen in de wijk is het fijn dat de buurt zo een terugkom plek heeft om elkaar te ontmoeten.'
Hoewel het bezoek van Hugo de Jonge een grote eer was, kijkt Rahiembaks vooral uit naar de openingsceremonie die zij met haar familie en vrienden viert na de bouwstart. 'De minister was niet anders dan een andere klant, maar de opening straks met mijn familie is wel echt het moment voor mij vandaag.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!