Elfde klimaatdemonstratie na drie uur beëindigd: Utrechtsebaan weer vrij, ruim 200 aanhoudingen

© Regio15
DEN HAAG - Voor de elfde dag op rij zijn honderden klimaatdemonstranten Extinction Rebellion de A12 opgelopen voor hun protest. Sinds 9 september blokkeren zij dagelijks om 12.00 uur de Utrechtsebaan. De weg was tijdelijk deels afgezet, rond 15.00 ging de A12 weer open voor het verkeer. Ruim 200 actievoerders zijn aangehouden.
Extinction Rebellion (XR) zegt elke dag de weg te blokkeren, net zo lang tot de overheid alle financiële regelingen voor de fossiele industrie stopzet. De politie vroeg demonstranten opnieuw om te vertrekken. Het waterkanon is ingezet voor actievoerders die niet uit zichzelf weggingen. Rond 15.00 uur waren alle activisten van de weg gehaald en kon de Utrechtsebaan weer open.

Prinsjesdag

Burgemeester Jan van Zanen zei vooraf dat hij zich deze Prinsjesdag grote zorgen maakte over de aangekondigde blokkade op de A12, omdat de actie het systeem van politie en justitie ontwricht. Hij vindt dat de betogers zich aan de regels moeten houden.
Bij het protest van dinsdag zijn ruim 200 actievoerders aangehouden. 'Zij zijn later zonder verdere vervolgstappen weer heengezonden', meldt de politie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!