Tieners voor de rechter in zaak rond dodelijke steekpartij op snackbarhouder Wei uit Houtwijk

Buurtbewoners leggen bloemen bij snackbar
Buurtbewoners leggen bloemen bij snackbar © Omroep West
DEN HAAG - In de rechtbank in Den Haag is woensdag de eerste dag in de rechtszaak rondom de doodgestoken snackbareigenaar Wei in Houtwijk. 'Het was een enorme schok voor mensen daar in de buurt toen dit vreselijke incident gebeurde. Mensen konden niet geloven dat Wei dit is aangedaan', vertelt verslaggever Owen in Bob Staat Op. Wei werd in januari doodgestoken toen hij naar huis liep na het werken in de snackbar. Drie tieners worden verdacht betrokken te zijn.
Vrijdagavond 27 januari sloeg het noodlot toe. Op enkele honderden meters van zijn cafetaria slaat het noodlot toe als er ruzie ontstaat waar hij bij wordt neergestoken. Hulpverleners kunnen hem ter plaatse nog reanimeren, maar later overleed hij in het ziekenhuis.
Een dag later werd bekend dat er drie minderjarige verdachten waren aangehouden. Twee van hen zijn broer en zus. Het gezin is berucht in de Haagse wijk, weet Omroep West. 'Ze deinzen nergens voor terug.' In de buurt klinken geluiden dat het de laatste jaren echt uit de hand liep. 'Ruzie maken, stelen, wiet roken in het portiek', somt een buurvrouw op. Ze vertelt dat de vader een jaar of twee geleden vertrok en dat de moeder er alleen voor stond. 'Toen ontspoorde de boel nog meer.

'Van kwaad tot erger'

De ruzie zou zijn begonnen in de coronatijd: Wei zou hebben gevraagd om een coronapas die ze niet wilden laten zien. Daarna zou een periode van pesten en treiteren zijn gevolgd. 'Dat ging van kwaad tot erger', weet onze verslaggever.
'Het is nog steeds heel ingrijpend', vertelt de Loosduinse Femke in Bob Staat Op. 'Er leven heel veel mensen mee, dat doet heel goed.' Zij regelde samen met haar zus een crowdfunding voor de weduwe van Wei. 'We zitten bijna op 117.000 euro. Dat is heel mooi.' Afgelopen zaterdag is de crowdfunding afgesloten. 'Ik ben heel blij dat we dit voor Xiao hebben kunnen doen. En dat we nu ook samen de rechtszaak kunnen doen.'
De zitting vindt plaats achter gesloten deuren omdat de verdachten minderjarig zijn. Voor de behandeling van de zaak is twee dagen uitgetrokken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!