Bewoners Vinkensteynstraat balen van afvaldumpingen: 'Er stonden bergen grofvuil op de stoep'

Afval in de Vinkensteynstraat wat zes dagen is blijven staan | Foto's: RIS Den Haag
Afval in de Vinkensteynstraat wat zes dagen is blijven staan | Foto's: RIS Den Haag
DEN HAAG - In de Vinkensteynstraat ligt heel veel afval op straat, merkt bewoner Rob Camstra. 'Het is eigenlijk een hele leuke straat', vertelt hij in Bob Staat Op. 'We hebben al een tijdje ondergrondse containers in de straat. In het begin werd dat heel goed gebruikt.' Nu ziet hij dat er structureel afval naast de bak wordt gezet. 'Matrassen, banken en dat soort dingen.' D66 heeft vragen gesteld aan het college.
Het probleem beperkt zich niet tot bijplaatsingen bij de containers in de straat in het Valkenboskwartier. 'Een aantal weken geleden hadden mensen niet eens de moeite genomen om het naar de container te brengen. Toen stonden er gewoon bergen grofvuil op de stoep. Hele huisraden stonden er.' Rob spreekt er schande van: 'Het is niet alleen een rot gezicht: het trekt ongedierte aan en geeft enorme overlast, maar het is ook brandgevaarlijk.' Daarnaast wordt het lastiger om nog over de stoep te lopen.
Wie er verantwoordelijk is voor het plaatsen van het afval op straat is onbekend. 'Men ziet niet wanneer het gebeurd. Je weet niet wie het doet.' Er is contact gezocht met de gemeentepolitiek. 'We hopen dat dat gaat leiden tot verhoogde handhaving', zegt hij. 'Er moet iets aan gedaan worden.'

Pilot met camera's

Marije Mostert, raadslid namens D66, heeft samen met haar collega Dennis Groenewold vragen gesteld aan het college over de problemen van de bewoners. 'Ik ben door meerdere mensen aangeschreven over deze problemen en ik ben er ook langs geweest.'
De raadsleden willen weten of de overlast bij het college bekend is en of er sprake is van extra controle en handhaving. Daarnaast vragen ze of er mogelijkheden zijn om de buurt tot hotspot te verklaren en of het mogelijk is dat er camera's komen bij de containers. Die worden in andere delen van de stad al ingezet om afvaldumpers te kunnen betrappen en beboeten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!