'Klimaatdominee' komt met idee voor kerkdienst over opwarming: 'Ook naastenliefde voor natuur'

DEN HAAG - Terwijl Extinction Rebellion al twee weken de A12 blokkeert, houdt een gepensioneerde dominee in de Schilderswijk een stiller protest. Waltraut Stroh leest de Bijbel vanuit een 'klimaatperspectief', waarbij ze extra aandacht richt op de relatie tussen natuur en God. Dat beviel zo goed dat het in haar kerk nu gaat over zowel God als klimaatproblemen.
Volledige diensten van de Lukaskerk staan in het teken van de opwarming van de aarde. Daarnaast is een deel van de leden plaatselijke buurttuintjes gaan onderhouden, middagen afval gaan prikken in de wijk en 'verwonderwandelingen' gaan lopen.
De verwonderwandelingen behoren tot Strohs grote trots. Tijdens een verwonderwandelingen, lopen de deelnemers stilletjes door een bos heen. Door de stilte moeten ze zich focussen op wat er in de natuur gebeurt. En hoe mooi het is dat we de natuur 'gratis hebben gekregen van God'.
'Het gaat erom dat je stilstaat en dankbaar bent voor wat God je heeft gegeven. Niet dat je jezelf gaat zien als zondaar, zoals de kerk voorheen veel deed met problemen. Dan was jij de grote boosdoener. Ja, we doen onze planeet veel kwaad, maar dat is niet het belangrijkste. Je moet juist stil staan bij dit mooie geschenk. En daarvoor dankbaar zijn.'
Vergroening
De Lukaskerk was al langer een duurzaam gebouw. Het heeft al een paar jaar zonnepanelen en momenteel krijgt het een nieuwe duurzame isolatie. Maar tijdens de preken van de dominee werd er minder aandacht besteed aan klimaatopwarming. Een gemiste kans volgens Stroh. 'Dat is juist een mooi moment om stil te staan bij de natuur als schepping van God.'

Samen met een groepje gelijkgestemden ging Stroh naar Jannet van der Spek, de predikant van de kerk. Gezamenlijk stelden ze voor om het tijdens de diensten ook te hebben over klimaatproblemen. De predikant reageerde enthousiast op het voorstel. 'Ze waren er zo enthousiast over dat ik maar mee ben gegaan', vertelt Van der Spek.
Opkomen voor anderen
Volgens Stroh bestaat het geloof uit een combinatie van de gevoelens die je voor het geloof hebt, denken over het geloof en handelen naar die gedachten. Bijvoorbeeld: je voelt een onvrede, die weet je te plaatsen bij klimaatproblemen en je helpt mee aan het oplossen van die problemen.
'Een soort basisvertrouwen in je hart waarmee je het goede hoopt te voelen, hoe je over dat gevoel denkt, en hoe dat vervolgens gestalte krijgt in je leven. Zo moet het geloof handen en voeten krijgen en niet alleen in gedachten bestaan.'
Klimaatactivisme
Omdat Stroh met die 'handen en voeten-mentaliteit' naar het geloof kijkt, was de stap naar klimaatactivisme niet heel onverwachts, vertelt ze. Ze ziet het zelfs als haar plicht om bij klimaatmarsen en solidariteitsdemonstraties van Extinction Rebellion te zijn.
'Dat gaat heel goed samen met het Bijbelse idee dat je goed bent voor naasten. Alleen interpreteer je naasten breder dan alleen mensen. Je kijkt daarmee ook naar dieren, natuur en rivieren. Die naasten neem je met zulk soort demonstraties in bescherming.'