Tbs met dwangverpleging na neersteken huisarts in praktijk aan Apeldoornselaan

© Regio15
DEN HAAG - De rechtbank Den Haag heeft de 39-jarige Michael R. tbs met dwangverpleging opgelegd na het neersteken van een huisarts in een praktijk aan Apeldoornselaan. De huisarts raakte daarbij zwaargewond en lag een tijd in coma. Ook moet de man het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ongeveer 75.000 euro.
Het oordeel van de rechter komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. Toen bleek dat deskundigen vonden dat R. dusdanig onder invloed van een psychose was dat hij daarom geheel ontoerekeningsvatbaar moet worden geacht. Hij hoeft dus niet de cel in.
Tijdens de zitting bleek dat R. de huisarts gestoken had omdat de arts hem naar zijn mening niet wilde helpen. Hij kampte al langer met klachten en vond dat hij niet goed geholpen werd. Een half jaar voor de steekpartij 'ging het van kwaad tot erger' met hem en had hij last van wanen, en problemen met blowen en alcohol. Gelijk na de steekpartij gooide hij het mes in de vuilnisbak en liep volgens getuigen kalm naar buiten. Kort daarna kon hij worden aangehouden. Bij hem thuis werden verschillende wapens gevonden, zoals een samoeraizwaard en een luchtbuks.

Nog altijd grote impact op slachtoffer

De rechter veroordeelde R. voor poging tot doodslag. Het geweld dat hij gebruikte, noemt de rechter 'ernstig'. Het feit dat de huisarts het heeft overleefd, is te danken aan de snelle reactie van zijn collega's in de huisartsenpraktijk, zo benadrukte hij. Ook heeft de steekpartij nog altijd grote impact op het slachtoffer, die zijn werk als dokter nog niet heeft kunnen hervatten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!