Ondernemers die 25 jaar in het vak zitten krijgen onderscheiding van gemeente

Ralf Sluijs spreekt met Arie en Yvonne van Vishandel Plugge
Ralf Sluijs spreekt met Arie en Yvonne van Vishandel Plugge © Hart voor Den Haag
DEN HAAG - Ondernemers die meer dan 25 jaar een bedrijf hebben kunnen vanaf volgend jaar rekenen op een gemeentelijke onderscheiding. Hart voor Den Haag raadslid Ralf Sluijs zag hoe jubilerende ondernemers geen blijk van dank kregen en heeft een voorstel ingediend om deze mensen ook in het zonnetje te zetten. In de vorm van een ereprent gaat de gemeente deze ondernemers bedanken voor hun werk en inzet.
Vrijwilligers die zich meer dan twintig jaar voor de stad inzetten kunnen rekenen op een erepenning en sinds 2011 rijkt de gemeente de Haagse Parel uit aan ondernemers die een bijzondere bijdrage leveren, maar bedrijven die hun jubileum vieren horen nog niks van de gemeente. Ralf Sluijs, raadslid van Hart voor Den Haag, zag dit met lede ogen aan en heeft daarom een initiatiefvoorstel ingediend om ook deze mensen een onderscheiding te geven.
Aanleiding voor Sluijs was het bijna 100-jarige jubileum en de sluiting van vishandel Plugge aan de Apeldoornselaan. Toen de eigenaren vorig jaar stopten en hun winkel sloten was er geen teken van dank vanuit de gemeente. 'Ze krijgen nog niet eens een bloemetje van het stadsbestuur', zei Sluijs destijds. Nu, een jaar later, krijgt zijn voorstel met de titel 'Haagse ondernemers zijn GOUD waard!' veel sympathie en ziet het er naar uit dat het met een meerderheid door de gemeenteraad gaat.

Ereprent van stadstekenaar

'Ik ben er hartstikke blij mee', zegt Sluijs een dag na de behandeling van zijn voorstel in de commissie. 'Ik ben toentertijd benaderd door de familie Plugge. De winkel bestond bijna honderd jaar, maar zij hebben niks van de gemeente gehoord. Dat raakte mij, dus zocht ik mooie gemeentelijke onderscheiding.' Sluijs heeft drie mogelijke onderscheidingen voorgesteld: 'Ik heb in het voorstel een aantal ideeën beschreven van manieren waarop we een onderscheiding kunnen doen.'
Het college van burgemeester en wethouders vind een ereprent het beste passen en adviseert om dit plan uit te werken. 'Wij hebben sinds begin dit jaar ook een stadstekenaar, dus dat past heel goed bij onze gemeente', zegt Sluijs. In maart dit jaar is Babette Wagenvoort benoemd tot stadstekenaar en zij wordt verantwoordelijk voor het ontwerp van de prent. Bedrijven kunnen bij ontvangst ook rekenen op een kleine ceremonie: 'Dat wordt dan op een mooi moment overhandigt, dus met een bos bloemen, familieleden en vrienden.'
Het voorstel moet nog door de gemeenteraad, maar op basis van de commissievergadering lijkt er een meerderheid te zijn voor plan. De volgende gemeenteraadsvergadering is 5 oktober en als er dan mee ingestemd wordt, verwacht wethouder Saskia Bruines (D66, Economie) dat de eerste prenten na 1 januari 2024 overhandigt worden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!