Financiële problemen bij ziekenhuis HMC

© ANP
DEN HAAG - Het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) heeft een financieel 'actieplan' moeten maken omdat er veel minder geld overblijft dan was gepland. In april was het 'tekort' opgelopen tot 14 miljoen euro. Vakwebsite Skipr heeft een interne memo ingezien waarin staat dat het tekort half juli al boven de 30 miljoen euro zat. Het ziekenhuis ontkent dat laatste.
Het gaat over de omzet die het ziekenhuis draait. Die valt fors lager uit dan begroot, bevestigt een woordvoerder van HMC. Als oorzaak wordt onder andere het tekort aan personeel en een hoog ziekteverzuim genoemd. Om toch zoveel mogelijk zorg te kunnen blijven leveren, wordt extern personeel ingehuurd, maar dat is duur.
Verder heeft het ziekenhuis ook te maken met hogere energielasten en kost onderhoud van de ICT in het ziekenhuis meer geld dan gedacht. Als er niets gebeurt, voldoet het huishoudboekje van het ziekenhuis niet meer aan de eisen die banken stellen, schrijft Skipr. Ook blijft er eigenlijk niets over om te investeren. Daarom is een actieplan opgesteld. Dat heet: HMC Gezond.

Meer opereren en snel uit het ziekenhuisbed

Enkele maatregelen die genomen worden zijn: een onderzoek om te kijken of er meer operaties gedaan kunnen worden, dan komt er namelijk meer geld binnen. Er wordt kritisch gekeken naar de inhuur van extern personeel. En het ziekenhuis wil patiënten zo snel mogelijk weer uit het ziekenhuisbed hebben. Daarover lopen ook gesprekken met zorgverzekeraars.
De financiële problemen gaan nog wel even duren, blijkt volgens het vakblad uit een intern bericht aan het personeel van HMC. Daar staat dat ook volgend jaar de gevolgen nog voelbaar zijn. HMC zelf geeft aan dat er licht gloort aan het eind van de tunnel. 'We hebben de afgelopen tijd veel ingezet op betere arbeidsvoorwaarden van onze medewerkers en het vinden van nieuwe collega’s. We zien ook dat het ziekteverzuim verder daalt. Dat is positief. De verwachting is dat we in 2024 echt verschil merken door al deze initiatieven', zegt financieel bestuurder Martijn Wiesenekker van HMC.

Nieuwbouw niet in gevaar

HMC kondigde vorig jaar nog een ambitieus plan voor verbouwingen, verhuizingen en vernieuwingen op de locaties van het ziekenhuis. Volgens een woordvoerder komen die plannen niet in gevaar, de financiering daarvan is volgens haar rond en geregeld. De uitvoering start nog dit jaar.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!