HagaZiekenhuis hield zich niet aan regels over belangenverstrengeling artsen en medische bedrijven

Foto ter illustratie: @impulsq via Unsplash
Foto ter illustratie: @impulsq via Unsplash
DEN HAAG - Het HagaZiekenhuis heeft een tik op de vingers gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De sponsoring van medisch specialisten door leveranciers van medische hulpmiddelen voldoet niet aan de wet. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie dat is uitgevoerd na een reportage van het televisieprogramma Nieuwsuur. Uiterlijk halverwege volgende maand moet het ziekenhuis laten weten hoe het verbeteringen gaat doorvoeren.
Het gaat met name om sponsoring vanuit bedrijven die medische apparaten leveren, onderzocht Nieuwsuur vorig jaar. Het is volgens de inspectie belangrijk dat medisch specialisten en bedrijven nauw samenwerken bij de ontwikkeling van nieuwe behandelmethodes en apparaten.
Maar om te voorkomen dat een bepaald bedrijf de voorkeur krijgt van een specialist omdat het geld betaalt of, bijvoorbeeld, een leuke vakantie aanbiedt, zijn er regels opgesteld die dit moeten voorkomen.

Niet transparant

Het is volgens die regels belangrijk dat duidelijk is wat er gebeurt als specialisten en bedrijven samenwerken, maar ook hoe betalingen lopen. Het proces moet dus transparant zijn. En dat blijkt bij het HagaZiekenhuis niet het geval, aldus Omroep West.
De regels die hiervoor gelden worden niet gevolgd. Het is onduidelijk wie met wie zaken doet en via welke stichtingen of bv'tjes en wat daar dan voor betaald wordt. Daarmee voldoet het ziekenhuis niet aan de wet- en regelgeving.

'Had geen prioriteit'

Uit het rapport van de inspectie blijkt dat de controle op deze regels binnen de Raad van Bestuur van het HagaZiekenhuis de afgelopen jaren geen 'prioriteit' had. De bazen waren met andere dingen bezig.
Het ziekenhuis maakte toen dit speelde, nog deel uit van de Reinier Haga Groep en lag in een jarenlang voortslepende vechtscheiding. Door de ruzies binnen de ziekenhuisgroep, waren er ook verschillende wisselingen in de top van het HagaZiekenhuis.

Niemand wist wat collega deed

Uit het inspectierapport blijkt dat eigenlijk niemand binnen Haga wist wat collega's deden. Dat is ook niet meer te achterhalen. Ook was binnen het ziekenhuis niet bekend welke stichtingen en bv'tjes er actief waren en of die zaken deden met leveranciers van medische hulpmiddelen.
Contracten werden ook niet mede-ondertekend door de Raad van Bestuur. De afdeling financiën heeft dat inmiddels opgepakt en maakt een overzicht zodat bekend is bij de top van het ziekenhuis wie wat doet.

Ziekenhuis belooft beterschap

Een woordvoerder van het HagaZiekenhuis geeft aan dat er inmiddels al enkele dingen zijn veranderd. Er komt volgens haar nog meer aan, maar dat duurt langer. Halverwege volgende maand zou er al 'heel strak reglement' moeten liggen, zeggen ingewijden. En dat ontbreekt nu. Dat moet ook wel want als de inspectie uiterlijk 14 oktober geen fatsoenlijk verbeterplan heeft, volgen maatregelen.
Het ziekenhuis heeft bij de inspectie overigens aangegeven niet zonder sponsoring van wetenschappelijk onderzoek te kunnen. Het meeste onderzoeksgeld gaat nu naar universitaire ziekenhuizen zoals het LUMC in Leiden. Dat steekt het HagaZiekenhuis. Hierdoor ontstaat 'er een afhankelijkheid van leveranciers van medische hulpmiddelen', heeft de top van het ziekenhuis aan de Inspectie laten weten.
Niet alleen het HagaZiekenhuis heeft een tik op de vingers gekregen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd deed ook onderzoek bij drie andere ziekenhuizen en ook die hadden de zaken niet op orde. De inspectie gaat de sponsoring van medisch onderzoek nu ook bij andere ziekenhuizen uitzoeken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!