Dag 16: Klimaatdemonstranten blokkeren opnieuw A12, ruim 300 aanhoudingen

© Regio15
DEN HAAG - Opnieuw zijn klimaatactivisten zondagmiddag de A12 op gegaan. 'Als zij hier niet vertrekken dan heeft de politie toestemming om hen te vorderen om weg te gaan en zo niet, aan te houden', meldt de gemeente. 'Dit is niet toegestaan.' Het is de zestiende dag op rij dat demonstranten rond 12.00 uur de weg op gaan. Ongeveer anderhalf uur later waren de demonstranten door de politie van de weg gehaald.
Ook nu verwijst de gemeente in een bericht op X op een alternatieve locatie voor het protest: op de Koekamplaan. Demonstreren op de A12 is niet toegestaan, meldt de gemeente opnieuw. Als de A12 dicht is, dan wordt automobilisten geadviseerd de stad te bereiken of te verlaten via de Victory Boogie Woogietunnel/Rotterdamsebaan of via de Sytwendetunnels/Noordelijke Randweg (N14).
De politie is direct begonnen met het verwijderen van de demonstranten van de snelweg, weet Omroep West. Zij worden aangehouden in bussen van de HTM naar het stadion van ADO Den Haag gebracht, waar ze vervolgens vrijgelaten zullen worden. In totaal zijn er 316 actievoerders aangehouden voor overtreding van de Wet Openbare Manifestaties. Een persoon werd aangehouden voor het afsteken van vuurwerk.
Rond half twee weet de gemeente te melden dat de blokkade voorbij is. 'De weg wordt schoongemaakt en zo snel mogelijk vrijgegeven voor het verkeer.'
Het is de zestiende dag op rij dat demonstranten de weg op zijn gegaan, sinds zaterdag 9 september blokkeert Extinction Rebellion dagelijks de openbare weg. Dat doen ze in strijd tegen subsidies aan de fossiele industrie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!