A12 opnieuw bezet door actievoerders Extinction Rebellion

Tijdens een eerder protest op de A12
Tijdens een eerder protest op de A12 © ANP
DEN HAAG - Opnieuw zijn demonstranten van Extinction Rebellion maandag om 12.00 uur de A12 opgelopen om te protesteren tegen de fossiele subsidies van de overheid. Na twintig minuten was de weg weer vrij gemaakt. Deze keer werd er geen waterkanon ingezet.
Sinds 9 september blokkeren demonstranten dagelijks op de Utrechtsebaan. Extinction Rebellion wil dat de overheid stopt met die 'subsidies', zoals belastingvoordelen voor bedrijven in de fossiele industrie. De actiegroep zegt net zo lang door te gaan tot de overheid hiermee stopt.
De gemeente geeft opnieuw aan dat demonstreren op de weg niet is toegestaan en verwijst actievoerders naar de Koekamp. Zondag werden er bij de demonstratie meer dan 300 mensen aangehouden, zaterdag waren dat er 552.

Kort geding om waterkanon

Bij elke demonstratie zet de politie uiteindelijk het waterkanon in om mensen die niet uit zichzelf weg te gaan, weg te krijgen. Extinction Rebellion wil via de rechter de inzet van een waterkanon verbieden bij klimaatdemonstraties op de A12. De actiegroep kondigt aan dat het een kort geding tegen de Staat aanspant. De dagvaarding gaat maandag of dinsdag de deur uit en daarna wordt bepaald wanneer de rechtszaak dient, laat een woordvoerder weten.
Advocaat Willem Jebbink van de actiegroep noemt de inzet van het waterkanon 'volstrekt onnodig en disproportioneel'. Hij wijst erop dat demonstranten worden bespoten met een sterke straal, terwijl er geen sprake is van een bedreigende of gevaarlijke situatie. 'Waterkanonnen zijn geweldsmiddelen en maken inmiddels slachtoffers. Demonstranten worden over het wegdek gespoten en lopen blauwe plekken op door de kracht van de straal.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!