Scheveningse vuurtoren wordt gerenoveerd

Scheveningse vuurtoren wordt gerenoveerd
Scheveningse vuurtoren wordt gerenoveerd
DEN HAAG - De vuurtoren op Scheveningen krijgt een flinke opknapbeurt. Uit onderzoek blijkt dat er scheuren in de vloer en de wanden zitten, meldt Rijkswaterstaat. Vandaar dat het icoon moet worden gerenoveerd.
Het onderzoek naar de vuurtoren uit 1874 werd gedaan omdat eerder was gebleken dat de vuurtoren Lange Jaap bij Den Helder ook scheuren in de vloeren van meerdere verdiepingen heeft. Daar had dit te maken met de scheve plaatsing van vloeren bij de bouw. Die vuurtoren is al lange tijd niet meer te bezoeken voor publiek.
Omdat de Scheveningse toren net als de Lange Jaap van gietijzer gemaakt is, besloot Rijkswaterstaat ook hier met een drone een inspectie uit te voeren. Daaruit is gebleken dat er inderdaad een groot aantal scheuren in de wanden en vloeren zitten. De veiligheid is niet in het geding, maar het is wel nodig om verdere achteruitgang te voorkomen.
Het werk aan het rijksmonument gaat in fases gebeuren. Hoe precies, is nog niet duidelijk. De plannen daarvoor zijn waarschijnlijk eind van dit jaar klaar. Wel denkt Rijkswaterstaat in 2024 te kunnen beginnen met de klus. De operatie leidt volgens Rijkswaterstaat niet tot veel hinder.
In 2019 werd de vuurtoren opnieuw geschilderd nadat Chroom 6 van de buitenkant was gehaald.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!