Zes partijen bereiken akkoord: nieuw college maandagmiddag gepresenteerd

Na vier weken onderhandelen hebben zes partijen een coalitieakkoord bereikt
Na vier weken onderhandelen hebben zes partijen een coalitieakkoord bereikt © Gemeenteraad Den Haag
DEN HAAG - De zes partijen die in Den Haag onderhandelen over een nieuwe coalitie hebben een akkoord bereikt. Informateur Arie Slob heeft woensdagochtend bekend gemaakt dat D66, GroenLinks, CDA, PvdA, Partij voor de Dieren en Denk samen de stad gaan besturen. Het nieuwe coalitieakkoord wordt maandag gepresenteerd. Hart voor Den Haag, de grootste partij in de stad, en de VVD zijn daarmee definitief veroordeeld tot de oppositie.
Afgelopen weekeinde lekte al uit dat de partijen afstevenden op een akkoord. Toen bevonden de onderhandelingen zich in een cruciale fase, maar inmiddels is er dus witte rook, maakt Slob in een brief aan de gemeenteraad duidelijk. Daaruit blijkt ook dat de onderhandelaars van de partijen zaterdag een akkoord bereikten.
De fracties van de partijen mochten dat stuk vervolgens bestuderen. Die steunen het. Slob in zijn brief: 'Gisteren hebben de onderhandelaars elkaar weer ontmoet en is er een definitief akkoord bereikt dat steun heeft van de genoemde fracties.'
De bedoeling is dat het nieuwe coalitieakkoord maandag aan het einde van de middag wordt gepresenteerd. Dan worden ook de kandidaat-wethouders van Partij voor de Dieren en DENK bekend gemaakt, aldus de verkenner. Daaruit kan worden afgeleid dat de huidige wethouders van D66, GroenLinks, CDA en PvdA dus blijven zitten.

Diepgroene idealen

Een paar partijen die in de coalitie komen, bevestigen het akkoord. Zoals de Partij voor de Dieren, in een tweet met een paar vrolijke emoticons. 'Het is gelukt! Den Haag is de eerste grote stad waar de PvdD gaat meebesturen. In een coalitie met D66, GroenLinks, PvdA, CDA en DENK kunnen wij onze diepgroene idealen gaan verwezenlijken. Wij kijken ernaar uit jullie meer te vertellen over de inhoud van het akkoord.'
D66 heeft een verklaring op de eigen website gezet. Partijleider Robert van Asten spreekt daarin van 'goed nieuws' voor Den Haag. 'De stad heeft weer een stabiele meerderheidscoalitie van partijen die bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen. Samen kunnen we de problemen van bewoners aanpakken en zo bouwen aan een betere toekomst voor Den Haag.'
Fractieleider Marieke van Doorn: 'Ik spreek namens alle partijen, en ook namens heel veel inwoners, als ik zeg dat we Arie Slob erg dankbaar zijn. We kunnen als politiek ons nu weer bezig houden met de stad, in plaats van dat de stad zich bezig houdt met de politiek.' Tegen Den Haag FM zegt Van Doorn dat de partijen 'mooie dingen gaan doen voor de stad'.
Robert Barker van de Partij voor de Dieren zegt in Bob Staat Op dat hij denkt dat de stad zit te wachten op een groener bestuur. Wel erkent hij dat ook veel mensen die niet de meest logische variant is. Maar het is wel de enige optie die er nog was, voegt hij daaraan toe. De gesprekken vond hij 'heel intens'. Barker: 'We moesten veel teksten lezen en we hebben het in recordtempo gedaan.'
De SP, die weer in de oppositie komt, hoopt op een wat linksere koers, vertelt fractievoorzitter Lesley Arp ook in het radioprogramma van Den Haag FM. 'Maar hoe het is gegaan, is natuurlijk wel een beetje een klucht. Dat we door de vrijspraak van De Mos nu een centrumlinkse coalitie krijgen is wel fascinerend. Maar als het een stuk socialer wordt, ga ik daar positieve dingen over zeggen.'

Corruptiezaak

Den Haag heeft een nieuwe coalitie nodig omdat de VVD eind juni de samenwerking met D66, GroenLinks, CDA en PvdA opzegde. Aanleiding daarvoor was mogelijke deelname van Hart voor Den Haag aan de coalitie. Nadat onder meer Richard de Mos en Rachid Guernaoui werden vrijgesproken in de corruptiezaak, konden de partijen het niet eens worden over hoe daarmee moest worden omgegaan. Vooral de liberalen wilden verregaande gesprekken voeren met Hart voor Den Haag. GroenLinks en PvdA voelden daar niets voor. Die partijen wilden een rechtse coalitie niet aan een meerderheid wilden helpen.
Daarop werd oud-minister Arie Slob (ChristenUnie) gevraagd om als verkenner aan de slag te gaan. Hij onderzocht meerdere mogelijke varianten. Maar bijvoorbeeld een poging om een coalitie te smeden met Hart voor Den Haag en de VVD mislukte. Ook Hart voor Den Haag, VVD, Partij voor de Dieren, Denk, SP en de ChristenUnie/SGP slaagden er niet in om samen de stad te gaan besturen. Daarom onderzocht hij vervolgens een variant waarbij de overgebleven minderheidscoalitie van D66, GroenLinks, CDA en PvdA wordt aangevuld met Partij voor de Dieren en Denk.
Sinds begin september onderhandelen die zes partijen met elkaar over het vormen van een coalitie. Binnen vier weken zijn zij het dus eens geworden. Wel mochten ook andere partijen in de raad een inbreng leveren aan een nieuw coalitieakkoord.
De rechter sprak de oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag in april vrij van corruptie. Ook zes andere verdachten werden vrijgesproken. Maar het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om hoger beroep in te stellen tegen de vrijspraak. Het hoger beroep richt zich op omkoping en schending van het ambtsgeheim. De verdenking 'lidmaatschap criminele organisaties' laat het OM vallen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!