Weinig politie op A12 door Ajax-Feyenoord; weg opnieuw bezet door klimaatdemonstranten

Tunnelbak is bezet door demonstranten
Tunnelbak is bezet door demonstranten © Regio 15
DEN HAAG - De Utrechtsebaan (A12) is woensdag rond 12:00 uur voor de negentiende keer bezet door enkele tientallen klimaatdemonstranten. Omdat er vrijwel geen politie op de snelweg aanwezig is, lukte het de activisten voor het eerst om de tunnelbak te bezetten.
Bij eerdere blokkades van de A12, was er veel politie aanwezig. Woensdag zijn er alleen vier agenten op een fiets gekomen. Dat er zo weinig politiemensen waren, kwam omdat de politie nodig was bij de voetbalwedstrijd Ajax-Feyenoord. 'Daar waren ook mijn mensen. Het is kiezen of kabelen', zei de burgemeester Jan van Zanen in een commissie van de gemeenteraad.
Volgens Van Zanen is 'het einde bereikt' van wat de politie aankan. De continuïteit van politiewerk in Nederland staat onder druk. Als er in een andere gemeente iets is waarvoor ondersteuning moet komen en die is er niet, is dat niet acceptabel. Zo'n risico kan ik niet nemen', stelt de burgemeester. Hij zegt dat hij daarom moet kiezen hoeveel politie wordt ingezet bij de blokkades. 'Ik kan er niet langer mijn verantwoording voor nemen dat de blokkades elke dag meteen worden opgedoekt, hoewel ik dat wel graag zou willen. We moeten kiezen. Het is niet gratis.'

Tunnel bezet

Rond 12:10 zijn de demonstranten verder de Utrechtsebaan opgelopen, richting het tunnelgedeelte. Dat gedeelte van de snelweg werd voor het eerst door hen bezet.
Om 13:15 kwam er alsnog een peloton aan politiebusjes aan. In drie HTM bussen werden de actievoerders afgevoerd en omstreeks 14:20 was de A12 weer leeg.
De afgelopen dagen hield de politie iets meer dan honderd demonstranten aan. Agenten wisten de snelweg vaak binnen een half uur weer leeg te maken.
Sinds 9 september blokkeren klimaatactivisten dagelijks de Utrechtsebaan. Het blokkeren van de snelweg is verboden, herhaalt de gemeente ook vandaag weer. Demonstranten mogen wel protesteren op het Malieveld.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!