Den Haag gaat alleenstaande vluchtelingen opvangen in hotel aan het Stadhoudersplantsoen

Asielzoekers wachten bij de poort van het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel
Asielzoekers wachten bij de poort van het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel © ANP
DEN HAAG - Den Haag gaat vijftig minderjarige asielzoekers opvangen in een hotel aan het Stadhoudersplantsoen in Duinoord. Daarmee geeft de stad gehoor aan de oproep van staatssecretaris Eric van der Burg en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers om noodopvang voor minderjarige asielzoekers beschikbaar te stellen. ‘De gemeente Den Haag wil uit humanitaire overwegingen deze jongeren graag helpen’, aldus wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks, vluchtelingen) in een verklaring.
Den Haag stelt het B-aparthotel Kennedy vanaf half oktober 2023 beschikbaar voor de opvang van vijftig wat officieel alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) wordt genoemd. Het hotel heeft het eigen gebouw voor tenminste zes maanden beschikbaar gesteld.
Het gaat om jongeren tussen de 15 en 17 jaar. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat drie à vier jongeren per appartement huisvesten. Zij krijgen 24 uur per dag begeleiding. Het beheer, die begeleiding en de dagbesteding worden geregeld door het COA. Verder organiseert Het COA in samenwerking met de gemeente onderwijs. De verwachting is dat er voldoende plekken zijn in het voortgezet nieuwkomersonderwijs in Den Haag om deze kinderen een plek te bieden.

Geen voorstander

De gemeente laat in een verklaring ook weten geen voorstander te zijn van asielopvang in hotels. Toch wordt nu een uitzondering gemaakt ‘gezien de acute situatie waarbij het welzijn van deze jongeren in het geding is’. De gemeente is wel met het COA in gesprek over een andere plek voor deze minderjarigen. De bedoeling is om die volgend jaar gevonden te hebben.
Den Haag stelt de plekken beschikbaar omdat er een groot tekort is aan opvangplekken voor asielzoekers en de alleenstaande jongeren in het bijzonder. Staatssecretaris Eric van der Burg riep Nederlandse gemeenten daarom op om met spoed extra opvangplekken beschikbaar te stellen. Het COA is overal in het land op zoek naar extra capaciteit omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel en de asielzoekerscentra vol zitten.

Ervaring

Den Haag heeft al ervaring met het opvangen van alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Aan de Jupiterkade op de Binckhorst worden sinds februari 2022 58 alleenstaande jongeren opgevangen door het COA.
Wethouder Vavier zegt dat de stad een verantwoordelijkheid voelt om een stap extra te zetten voor deze jonge kwetsbare mensen. ‘Hiermee geven wij gehoor aan de oproep van staatssecretaris Van der Burg om de jongeren op te vangen en te zorgen voor een goede en veilige plek voor minderjarige vluchtelingen tot zij weten waar zij aan toe zijn in hun asielprocedure.’
Omwonenden worden geïnformeerd via een bewonersbrief en uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!