Nieuwe coalitie: parkeren en afvalstofheffing niet duurder, wel meer geld voor groen en duurzaamheid

Hagenaars gaan straks niet meer betalen voor het ophalen van het huisvuil
Hagenaars gaan straks niet meer betalen voor het ophalen van het huisvuil © Den Haag FM
DEN HAAG - Parkeren in Den Haag wordt niet duurder en lasten zoals de onroerendezaakbelasting of afvalstoffenheffing stijgen niet. Wel is er extra geld gevonden voor vergroening van de stad en duurzaamheid. Ook hebben veelbesproken pollers in de Schilderswijk mogelijk hun langste tijd gehad. Dat staat volgens betrouwbare bronnen op het stadhuis in het coalitieakkoord dat D66, GroenLinks, PvdA, CDA, Partij voor de Dieren en Denk hebben gesloten.
In minder dan een maand tijd zijn de zes partijen tot een akkoord gekomen. Deze centrumlinkse variant was de enige overgebleven optie, nadat andere pogingen van verkenner en informateur Arie Slob (ChristenUnie) om meerderheidscoalities te smeden op niets uitliepen. Hart voor Den Haag, de grootste partij in de stad, en de VVD zijn daarom in de oppositie beland.
Maandag aan het einde van de middag presenteert de nieuwe coalitie het akkoord en wordt bekend wie de kandidaat-wethouders voor de Partij voor de Dieren en DENK zijn, maar nu komt al het een en ander naar buiten over het akkoord.

Dierenwelzijn

Zo laten bronnen aan Omroep West weten dat de lasten voor Hagenaars niet verder omhoog gaan. Ook staan er geen bezuinigingen op stapel. Toch is er extra geld gevonden voor vergroening, duurzaamheid en dierenwelzijn. Dat zijn belangrijke punten voor nieuwkomer Partij voor de Dieren. Daar zou in de begroting ruimte voor zijn gevonden vanwege onder meer financiële meevallers.
Verder is afgesproken dat de pollers in de Schilderswijk serieus onder de loep worden genomen. Deze beweegbare verkeerspaaltjes op de Hoefkade en de Parallelweg zijn DENK, de andere nieuwkomer, al jarenlang een doorn in het oog. Ze moeten doorgaand verkeer tegenhouden, maar zorgen er in de praktijk voor dat de Schilderwijk wordt afgesloten voor bewoners en ondernemers, zegt DENK.

Mobiliteit

De portefeuilleverdeling van de al zittende wethouders blijft in grote lijnen in stand. Opvallend is dat GroenLinks verantwoordelijk wordt voor mobiliteit. DENK krijgt de lokale economie en werkgelegenheid onder zijn hoede en de Partij voor de Dieren krijgt een groene portefeuille met natuur en dierenwelzijn.
De verwachting is dat de twee lijsttrekkers van de nieuwe partijen, Robert Barker voor de Partij voor de Dieren en Nur Icar van DENK, wethouders worden. Zij worden op dit moment onderworpen aan de integriteitsscreening.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!