Politie waarschuwt voor Gossip Girl-accounts: 'Het is strafbaar, je kan aangifte doen'

Foto ter illustratie: Árpád Czapp (Unsplash)
Foto ter illustratie: Árpád Czapp (Unsplash)
DEN HAAG - De politie Den Haag waarschuwt scholieren voor Gossip Girls-account op sociale media. Die accounts, op bijvoorbeeld TikTok, zijn sinds kort razend populair onder jongeren. Op die manier worden roddels op scholen verspreid. De politie legt uit dat dit strafbaar is. 'Als wij een aangifte binnenkrijgen doen we hier onderzoek naar', aldus een politiewoordvoerder op hun TikTok-account.
De dramaserie Gossip Girl is meer dan tien jaar oud, maar staat sinds deze zomer weer op Netflix. De serie gaat over jongeren uit rijke gezinnen in New York. Via de website Gossip Girl worden allerlei roddels verspreid over hun persoonlijke leven. De jongeren sturen die 'nieuwtjes' zelf in. Met een hoop drama en schandalen tot gevolg.
Op TikTok schieten de Gossip Girl-accounts nu als paddenstoelen uit de grond. Ook de politie in Den Haag krijgt meldingen hierover. Met hun oproep op TikTok proberen ze jongeren te waarschuwen.
Tekst gaat verder onder TikTok-video
'Wist je dat het strafbaar is als je op deze manier leugens over iemand verspreidt? En dat kan grote gevolgen hebben voor jou en voor degene over wie de leugen gaat. Die wil misschien niet meer naar school of voelt zich depressief', aldus de agent in de video.

Aangifte

Daarom laat de politie weten dat je altijd aangifte of een melding kan doen. 'Dat doe je door contact op te nemen via de jeugdagent of de wijkagent.'
In de reacties onder de video van de politie vragen jongeren zich nog wel af: maar wat als alles waar is wat wordt gepost? 'Dan is het nog steeds strafbaar en dan kan je aangifte doen van smaad', aldus de politie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!