Tunnelbak Utrechtsebaan weer uren geblokkeerd door klimaatactivisten

© Regio15
DEN HAAG - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn donderdag om 12.00 uur weer de Utrechtsebaan opgelopen. Voor de tweede dag op rij was er weinig politie aanwezig, dus konden ze doorlopen naar de tunnelbak van de A12. De demonstranten stonden ter hoogte van de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Verkeer kon daardoor niet via de Utrechtsebaan de stad uit. De gemeente Den Haag meldde om even voor 17.00 uur dat de actievoerders waren 'verwijderd'.
Bij eerdere blokkades van de A12, was veel politie aanwezig. Woensdag waren vier agenten op een fiets naar de weg gekomen. Dat er zo weinig politiemensen waren, kwam omdat de politie nodig was bij de voetbalwedstrijd Ajax-Feyenoord. Volgens de Haagse burgemeester Jan van Zanen is 'het einde bereikt' van wat de politie aankan, zei hij woensdag.
Bij het protest zijn donderdag 91 mensen opgepakt voor het blokkeren van de snelweg. Zes anderen werden volgens de politie opgepakt voor 'baldadigheid'. Enkele tientallen medestanders stonden woensdag bij de reling boven de tunnelbak om de mensen die de weg blokkeerden aan te moedigen. Dat kon donderdag niet, de gemeente had hekken met zwarte schermen neergezet om de snelweg aan het zicht te onttrekken.

Twintigste dag

Het was de twintigste achtereenvolgende dag waarop de A12 was geblokkeerd. Bij de eerste achttien dagen hield de politie de demonstranten tegen bij het Malieveld, voordat ze de tunnelbak in konden lopen.
Extinction Rebellion is van plan de acties vol te houden totdat de politiek heeft besloten zogenoemde fossiele subsidies af te schaffen. Daaronder verstaan de actievoerders alle regelingen waarmee de overheid het gebruik van fossiele brandstoffen bevoordeelt. Volgens het kabinet zijn alle belastingkortingen, accijnsvrijstellingen en andere regelingen samen goed voor een bedrag van 39,7 miljard tot 46,4 miljard euro per jaar.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!