Actievoerders Extinction Rebellion voor 21ste keer op Utrechtsebaan

© Regio15
DEN HAAG - Klimaatactivisten zijn voor de 21ste keer de Utrechtsebaan opgelopen. Daardoor kon het verkeer vier uur lang niet via die weg de stad uit. De groep liep via de kruising met de Zuid-Hollandlaan de weg op en stonden daarna weer in de tunnelbak ter hoogte van de Tweede Kamer. De politie was lange tijd afwezig, maar hield uiteindelijk 146 mensen aan.
Afgelopen twee dagen konden de demonstranten doorlopen naar de tunnelbak, omdat er weinig politie was om ze tegen te houden. Daardoor duurde de blokkade een stuk langer dan de weken ervoor. Woensdag was er voor het eerst weinig politie, vanwege een wedstrijd van Ajax-Feyenoord.
Donderdag konden de actievoerders ook doorlopen naar de tunnelbak. De Utrechtsebaan was rond 17.00 uur weer open, er zijn 91 mensen opgepakt.

Fossiele subsidies

Extinction Rebellion is van plan de acties vol te houden totdat de politiek heeft besloten zogenoemde fossiele subsidies af te schaffen. Daaronder verstaan de actievoerders alle regelingen waarmee de overheid het gebruik van fossiele brandstoffen bevoordeelt. Volgens het kabinet zijn alle belastingkortingen, accijnsvrijstellingen en andere regelingen samen goed voor een bedrag van 39,7 miljard tot 46,4 miljard euro per jaar.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!