Onderzoek: nieuwe wijk CID krijgt voldoende plek voor scholen, sportvelden en de bieb

DEN HAAG - In het Central Innovation District (CID) in Den Haag is genoeg plek voor voorzieningen. Omwonenden vinden dat de gemeente prioriteiten moet stellen, en niet alleen woningen moet laten bouwen. Maar uit onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren blijkt dat er wel degelijk ruimte is voor scholen, bibliotheken en sportplekken. 'Alleen zo kunnen we als stad verantwoord groeien.'
Het CID ligt grofweg tussen station Den Haag Centraal, station Laan van NOI en station Hollands Spoor. Tot 2040 groeit Den Haag met 70.000 inwoners. Daarom wil de stad jaarlijks 4000 woningen laten bouwen.
'Het wordt druk', zegt wethouder Robert van Asten. 'Daarom moet in plannen van gemeente en ontwikkelaars ruimte gemaakt worden voor voorzieningen. Alleen zo kunnen we als stad verantwoord groeien.' En die ruimte is, er blijkt uit onderzoek, schrijft Omroep West. In het rapport zijn allerlei kaartjes opgenomen waar welke voorziening ingepast zou kunnen worden.

In het door treinstations omgeven gebied werken ongeveer 90.000 mensen, en er wonen 50.000 mensen. Tot en met 2040 worden in het CID nog eens 20.500 huizen en 400.000 vierkante meter aan kantoren gebouwd.
De bouw van voorzieningen is belangrijk om het gebied leefbaar te maken. Zeker rond grote bouwprojecten liggen de voorzieningen vaak onder een vergrootglas. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de Binckhorst. Hier wordt het bedrijventerrein getransformeerd tot woonwijk. Er komen duizenden woningen in de wijk.
Te weinig rekening met eerste bewoners
De eerste woningen staan er, maar wat betreft de bewoners van de Binckhorst is er bij de ontwikkeling van het gebied te weinig rekening gehouden met de eerste bewoners. Zo komt er in de toekomst een nieuwe tramlijn te liggen. Deze losliggende trambaan moet reizigers in 2030 snel van Den Haag Centraal, via de Binckhorst, in Voorburg of Delft brengen.

Maar tot die tijd is het behelpen, volgens bijvoorbeeld Charlotte Cammelbeeck, fractievertegenwoordiger van de Haagse PvdA. 'De huidige bewoners vinden die toekomstige tramverbinding leuk, maar hun bussen rijden nu niet goed. Ik sprak zelfs één buurtbewoner die zijn schoonmoeder iedere week met de auto naar het station brengt. Dat is nou juist wat we niet willen, en er gebeuren meer van die dingen.'
Het is niet zo dat er nu nog niks te doen is in de Binckhorst. Er zijn al aardig wat horecazaken, sportclubs, huisartsen en fysiotherapeuten. Maar de wijk heeft bijvoorbeeld nog geen eigen supermarkten. Die komen er volgens de plannen wel, maar dat betekent ook dat de huidige bewoners nu nog een stuk moeten lopen of fietsen voor de dagelijkse boodschappen.
Bewoners naar de rechter
In de wijk Bezuidenhout is de onvrede over het ontbreken van voorzieningen zo hoog opgelopen dat bewoners naar de rechter zijn gestapt om deze af te dwingen. In de afgelopen jaren zijn er door diverse bouwprojecten 3200 bewoners bijgekomen, maar zijn de voorzieningen hetzelfde gebleven. Bewoners klagen daarom geen huisarts te kunnen vinden en dat er lange wachtlijsten bij de scholen in de wijk zijn.
Volgens wethouder Van Asten gaat dit in de plannen voor het Central Innovation District niet gebeuren. 'In de plannen reserveren we ruimte voor voorzieningen. Iedereen die in de stad wil bouwen houden we aan die plannen', benadrukt de wethouder. 'Tegelijkertijd moeten we de komende jaren iedere keer opnieuw kijken wat de stad nodig heeft. Dat geeft ons de ruimte om bij te sturen, mocht dat nodig zijn.'