'Echte ambassadeurs voor de muziekscene': DI-RECT wint Haagse Cultuurprijs 2023

DI-RECT en de eigenaren van The Womb vieren het winnen van de cultuurprijs
DI-RECT en de eigenaren van The Womb vieren het winnen van de cultuurprijs © Henriette Guest
DEN HAAG - DI-RECT heeft de Haagse Cultuurprijs 2023 gewonnen. Met deze prijs wil de gemeente een persoon, groep of instelling eren die een bijzondere prestatie heeft geleverd op het gebied van kunst en cultuur in Den Haag. 'Met hun grote succes en nauwe betrokkenheid met Den Haag hebben zij de Haagse muziekscene grotere bekendheid gegeven', aldus wethouder Saskia Bruines (D66, cultuur). Zij overhandigde de band vandaag het bij de prijs horende geld: 50.000 euro.
DI-RECT bestaat inmiddels ruim 23 jaar. De band bleef ondanks het succes Den Haag trouw, ziet ook de gemeente. DI-RECT gaf livestream-concerten vanuit Haagse locaties tijdens de coronapandemie en werkte samen instellingen als het Residentie Orkest. 'Het zijn echte ambassadeurs voor de Haagse muziekscene', aldus Bruines.
De band mag het geld niet zelf houden. Een voorwaarde van de gemeente is dat de 50.000 euro ten goede komt aan de Haagse kunst- en cultuursector. DI-RECT besloot het om het bedrag te schenken aan de Haagse muziekstudio The Womb aan de Binckhorstlaan.

Liefde voor muziek

Samen met Bruines brachten de leden de band een verrassingsbezoek aan The Womb om de cheque aan te bieden. DI-RECT, in een verklaring: 'The Womb studio is al enkele jaren een vaste waarde in het Haagse muzikale landschap. Soms onder de radar, maar altijd toegewijd en met de muzikaliteit centraal. Deze club opereert volledig autonoom en de studio drijft volledig op passie en een onuitputtelijke liefde voor muziek.'
Eerdere winnaars van de Haagse Cultuurprijs zijn onder andere choreograaf Jirí Kylián, kunstenaar Auke de Vries, cabaretier Paul van Vliet, drummer Cesar Zuiderwijk, zangeres Anouk en schrijfster Yvonne Keuls. Kunstenaar Theo Jansen heeft als laatste winnaar de Haagse Cultuurprijs ontvangen. De Haagse Cultuurprijs wordt minimaal eens per vier jaar uitgereikt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!