Vorming van nieuwe coalitie en dagelijkse A12-blokkades, check de podcast 'Den Haag FM Deze Week'

D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK gaan samen Den Haag besturen | Afbeelding: Den Haag FM
D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK gaan samen Den Haag besturen | Afbeelding: Den Haag FM
DEN HAAG - Sinds begin september werd er door D66, GroenLinks, PvdA, CDA, Partij voor de Dieren en DENK onderhandeld, en deze week werd duidelijk dat ze samen de nieuwe, centrumlinkse coalitie zullen vormen die de stad gaat besturen. Hoe zijn we op dit punt gekomen? Presentator Rob Kemperman bespreekt het samen met politiek verslaggevers Maxime Kok en Maarten Brakema.
Onder leiding van informateur Arie Slob werd er door de partijen onderhandeld. Deze week werd bekend dat ze samen gaan besturen en komende maandag wordt de coalitie gepresenteerd. Den Haag moest op zoek naar een nieuwe meerderheid nadat de VVD uit de coalitie stapte.
Slob onderzocht verschillende mogelijke meerderheidscoalities. Maar de poging om een coalitie te smeden met Hart voor Den Haag en de VVD mislukte. Ook Hart voor Den Haag, VVD, Partij voor de Dieren, DENK, SP en de ChristenUnie/SGP slaagden er niet in om samen de stad te gaan besturen. Daarom kwam de samenwerking van D66, GroenLinks, CDA, PvdA, Partij voor de Dieren en DENK in beeld.
Met twee nieuwe coalitiepartijen erbij zullen er ook nieuwe wethouders komen. 'Een andere blik kan helemaal geen kwaad, ook in de politiek niet', reageert Brakema. 'Die frisse wind is ook wel gewild', vult Kok aan. 'Een van de punten waar mensen het de afgelopen tijd over hadden was de bestuurscultuur in Den Haag, nieuwe gezichten kunnen wellicht wel een slag slaan in de bestuurscultuur.'
Daarnaast wordt er nog altijd gedemonstreerd op de A12. Dagelijks gaan klimaatactivisten om 12.00 uur de openbare weg op om deze te blokkeren. Deze week, de derde week van de protesten, was ook te merken dat de politie steeds later ingreep. Burgemeester Jan van Zanen maakt zich grote zorgen over de inzet van politiemensen die de dagelijkse A12-blokkade vraagt, meldt Omroep West. 'De continuïteit van het politiewerk in Nederland staat onder druk', vertelde hij in een commissievergadering. 'Hij heeft politie ook elders nodig', zegt Kok.
Heb je tips voor mooie verhalen of leuke activiteiten? Geef dat dan door via denhaagfm.nl of op een van de socials.
De podcast van Den Haag FM is te vinden op Spotify en Google Podcasts.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!