Politie grijpt direct in bij blokkade A12: weg na twee uur weer vrij

De politie is zaterdag weer met veel mensen aanwezig bij de A12 en grijpt ook direct in
De politie is zaterdag weer met veel mensen aanwezig bij de A12 en grijpt ook direct in © Regio15
DEN HAAG - Actievoerders hebben ook vandaag weer de A12 bezet. Net na het middaguur liepen meer dan honderd mensen de weg op bij het Malieveld. Onder de demonstranten ook aanhangers van de Duitse klimaatactiegroep Letzte Generation. In tegenstelling tot afgelopen dagen waren veel politiemensen aanwezig die ook direct ingrepen. Omstreeks 14.00 uur was de weg weer vrij.
Agenten kwamen zaterdag direct nadat de eerste demonstranten de weg versperden in actie. Ze riepen om dat de actievoerders de A12 vrij moesten maken. Als zij daaraan geen gehoor gaven, zou geweld worden gebruikt. Ook werd het waterkanon ingezet.
Letzte Generation staat in Duitsland bekend om de pittige acties, met soms grote gevolgen. De leden bezetten ook wegen, waarbij ze zich zelfs vastlijmen met sterke middelen zoals betonmix. Daarnaast hebben ze onlangs de Brandenburger Tor in Berlijn beklad.
Voor Extinction Rebellion is het de 22e dag op rij dat aanhangers de A12 blokkeren. De klimaatactiegroep zegt pas te stoppen met de blokkade als de regering stopt met de zogeheten fossiele subsidies. Het gaat om regelingen als belastingkortingen en accijnsvrijstellingen voor de fossiele industrie. Volgens het kabinet is daar jaarlijks zo'n 39,7 miljard tot 46,4 miljard euro mee gemoeid.

Doorlopen

De eerste achttien dagen werd geprobeerd de demonstranten van Extinction Rebellion steeds tegen te houden ter hoogte van het Malieveld. De afgelopen drie dagen waren er veel minder agenten aanwezig. Daardoor konden de blokkeerders doorlopen naar de tunnelbak van de Utrechtsebaan.
Dat er zo weinig politiemensen waren komt onder meer omdat volgens de gemeente de grenzen van de capaciteit zijn bereikt. Woensdag waren bijvoorbeeld ook agenten nodig bij de voetbalwedstrijd Ajax-Feyenoord. 'Daar waren ook mijn mensen. Het is kiezen of kabelen', zei de burgemeester Jan van Zanen.

Niet acceptabel

Van Zanen verklaarde toen ook dat de continuïteit van politiewerk in Nederland staat onder druk staat door de bezettingen van de weg. Als er in een andere gemeente iets is waarvoor ondersteuning moet komen en die is er niet, is dat niet acceptabel. Zo'n risico kan ik niet nemen', stelde de burgemeester.
Hij zei dat hij daarom moet kiezen hoeveel politie wordt ingezet bij de blokkades. 'Ik kan er niet langer mijn verantwoording voor nemen dat de blokkades elke dag meteen worden opgedoekt, hoewel ik dat wel graag zou willen. We moeten kiezen. Het is niet gratis.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!