Klimaatactivisten stoppen blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

De politie houdt de tegendemonstranten en klimaatactivisten gescheiden
De politie houdt de tegendemonstranten en klimaatactivisten gescheiden © Regio15
DEN HAAG - Klimaatactivisten hebben zondag rond het middaguur de A12 opnieuw geblokkeerd. Het is de 23ste dag dat demonstranten de Utrechtsebaan bezetten. Er zijn ook tientallen tegendemonstranten aanwezig. Daardoor beëindigde Extinction Rebellion de actie vroegtijdig, het was volgens de activisten niet veilig.
Via social media werd eerder al opgeroepen tot de tegendemonstratie, onder de naam 'Kick out the Rebellions', door mensen die de demonstraties 'zat zijn'.
Er kwamen tientallen mensen op af. De groep probeerde via het bos naast de Utrechtsebaan de politie te ontlopen en dichter bij het protest van XR te komen. Agenten met schilden en wapenstokken vormden op meerdere plekken rond de snelweg een linie om de groep tegen te houden, gevolgd door enkele politiebussen. Vanuit de groep werden eieren gegooid richting de agenten. Een deel van de groep hield zich op bij een benzinestation schuin tegenover de demonstranten.

Vroegtijdig beëindigd

De politie begon rond 12.30 uur met het aanhouden van de actievoerders van Extinction Rebellion. Later riep de actiegroep de demonstranten op de actie vroegtijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van de tegendemonstranten. 'We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken', zei een woordvoerder van XR.
Een politiewoordvoerder laat weten dat de politie de klimaatdemonstranten 'gewezen heeft op de situatie met de tegengroep'. 'Deze personen bewogen zich rond de Utrechtsebaan en het Malieveld in de richting van de demonstranten. Onze inzet was erop gericht dat de tegengroep zich niet zou mengen met de actievoerders.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!