Oude bekenden en nieuwe gezichten: dit zijn de kersverse wethouders van Den Haag

DEN HAAG - Het nieuwe college is maandagmiddag gepresenteerd. Een jaar nadat de vorige coalitie aan de slag ging, staat er alweer een nieuwe ploeg klaar om de stad te besturen. Hoewel nieuw... D66, PvdA, GroenLinks en CDA keren terug in het stadsbestuur. Daar zijn twee partijen bijgekomen die er afgelopen jaar niet in zaten: Partij voor de Dieren en DENK. Hieronder stellen we de wethouders aan je voor.
Robert van Asten (D66)
STEDELIJKE ONTWIKKELING, BIBLIOTHEKEN, EUROPA EN SEGBROEK

Robert van Asten (44) wordt geboren in Voorburg en groeit op in Rijswijk. Hij studeert fiscaal recht en werkt onder meer als belastingadviseur en juridisch adviseur. In 2014 komt hij in de gemeenteraad voor D66. Een jaar later wordt hij fractievoorzitter.
Bij de verkiezingen van maart 2018 is hij ook voor het eerst lijsttrekker. D66 verliest weliswaar twee van de acht zetels. Maar toch wordt Van Asten wethouder, onder meer van mobiliteit en cultuur. Afgelopen jaar was hij verantwoordelijk voor Stedelijke ontwikkeling, strategie, Europa.
Saskia Bruines (D66)
FINANCIEN, CULTUUR, ECONOMISCHE ONTWIKKELING EN SCHEVENINGEN

Zij was al wethouder in Amsterdam, in Leidschendam-Voorburg en nu al jaren in Den Haag. Saskia Bruines (61) is waarschijnlijk - samen met de burgemeester - de meest ervaren bestuurder in het nieuwe college. Zij wordt geboren in Aalsmeer en is van oorsprong sociaal geograaf. Ze gaat na haar studie werken bij een hoogheemraadschap en wordt later bestuursadviseur van een wethouder in Amsterdam.
Ze is ook politiek actief. Eerst bij een hoogheemraadschap om vervolgens van 1998 tot 2006 voor D66 raadslid te worden in Amsterdam. Van 1999 tot 2002 is zij daar ook wethouder. Vervolgens wordt zij actief, vooral in de culturele wereld om van 2012 tot 2017 wethouder te worden in Leidschendam-Voorburg. Afgelopen jaar had ze de portefeuille financiën, cultuur, economie.
Arjen Kapteijns (GroenLinks)
ENERGIETRANSITIE, MOBILITEIT, AFVAL EN CENTRUM

Een Brabander is Den Haag, maar dan wel een die hier al twintig jaar woont. Arjen Kapteijns (50) leest als tiener in de jaren tachtig alarmerende verhalen over bossen die sterven als gevolg van zure regen. Het maakt grote indruk op hem en hij besluit milieukunde te gaan studeren in Delft. Hij gaat in Den Haag wonen en kan hier later ook gaan werken bij het toenmalig ministerie van VROM. Afgelopen jaar was hij als wethouder verantwoordelijk voor duurzaamheid en de energietransitie.
Mariëlle Vavier (GroenLinks)
ARMOEDE, INCLUSIE, ZORG, INTERNATIONALE ZAKEN EN LAAK

Mariëlle Vavier (53) maakt snel carrière in de lokale politiek. Ze is eerst actief in de provincie, als steunfractielid. Daarna wordt ze fractievertegenwoordiger in de Haagse gemeenteraad. Vanaf 2018 is ze ook raadslid. Als de verkiezingen naderen, werpt zij zichzelf op als kandidaat-lijsttrekker. De partij organiseert nu een jaar geleden een lijsttrekkersverkiezing. Vavier haalt daarbij meer stemmen dan de vorige lijsttrekker en huidige wethouder voor GroenLinks, Arjen Kapteijns.
Met haar als lijsttrekker krijgt GroenLinks 2000 stemmen minder dan in 2018, maar het aantal zetels blijft gelijk: vijf. Als wethouder had ze de thema's volksgezondheid, armoede en emancipatie in haar portefeuille.
Martijn Balster (PvdA)
VOLKSHUISVESTING, WELZIJN, WIJKEN, ZUIDWEST EN ESCAMP

Martijn Balster (42) komt uit een echte arbeidersfamilie in Overijssel. Zelf studeerde hij bestuurskunde aan de Saxion Hogeschool in Enschede. In 2003 komt hij naar Den Haag om voor de PvdA te gaan werken. Later treedt hij in dienst van het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven van de Tweede Kamer. Hij wordt zo onder meer verantwoordelijk voor de uitvoering van twee parlementaire onderzoeken. Als wethouder was hij afgelopen coalitieperiode verantwoordelijk voor volkshuisvesting, welzijn en Zuidwest.
Hilbert Bredemeijer (CDA)
ONDERWIJS, JEUGD, SPORT, DIENSTVERLENING EN LOOSDUINEN

Hilbert Bredemeijer (39) loopt al heel wat jaren mee in de politiek. Hij wordt geboren in Harderwijk en verhuist twintig jaar geleden naar Den Haag om hier communicatie te gaan studeren aan de Haagse Hogeschool.
Hij wordt fractiemedewerker van het CDA in de gemeenteraad, woordvoerder bij de gemeente, persvoorlichter van Kamerfractie van zijn partij, woordvoerder van een bank en vervolgens woordvoerder van de AIVD. Van 2014 tot 2018 is hij ook afdelingsvoorzitter van het CDA in Den Haag. Bredemeijer had afgelopen jaar de portefeuille onderwijs, sport en jeugd.
Nur Icar (DENK)
MKB-ECONOMIE, WERK, PARTICIPATIE EN LEIDSCHENVEEN-YPENBURG

Nur Icar (37) heeft Somalische roots en woont sinds 1993 in Den Haag. Hij studeerde Communicatie aan de Haagse Hogeschool. Nur is sinds vijf jaar mede-eigenaar van ZamZam Kinderopvang en hij werkt sinds drie jaar als docent Engels aan de Johan de Witt Scholengroep. Daarvoor was hij onder andere accountmanager bij Fairphone.
Inmiddels is Icar alweer meer dan vijf jaar actief in de Haagse politiek. Hij begon in de raad bij de Islam Democraten. Die partij ging tijdens de verkiezingen vorig jaar samen met NIDA en werd DENK. Nu begint hij aan zijn eerste wethoudersbaan.
Robert Barker (Partij voor de Dieren)
BUITENRUIMTE, DIERENWELZIJN, MILIEU EN HAAGSE HOUT

Robert Barker (36) komt uit Groot-Brittannië. Hij groeide op in Almere en studeerde Bestuurskunde in Twente. Van 2009 tot 2020 werkte hij bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Sinds 2014 is hij actief voor de Partij voor de Dieren. Zijn aandacht gaat vooral uit naar thema's zoals dier, natuur en milieu. Barker is nu de jongste wethouder in dit college.