Den Haag heeft een nieuwe coalitie

D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK gaan samen Den Haag besturen | Afbeelding: Den Haag FM
D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK gaan samen Den Haag besturen | Afbeelding: Den Haag FM
DEN HAAG - Na een zomer onderhandelen heeft Den Haag weer een nieuwe coalitie. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK presenteren vanmiddag om 17.30 uur hun plannen voor de komende jaren én maken bekend wie de nieuwe wethouders worden.
Den Haag had een nieuwe coalitie nodig omdat de VVD eind juni de stekker uit de samenwerking met D66, GroenLinks, PvdA en CDA trok. De reden daarvoor was dat de partijen van mening verschilden over een mogelijke toetreding van Hart voor Den Haag tot het college. De leider van die partij, Richard de Mos, was kort daarvoor vrijgesproken van onder meer corruptie. De VVD vond dat er daarom ook serieuze gesprekken met hem moesten worden gevoerd. Vooral GroenLinks en PvdA hadden daar aarzelingen bij.
Onder leiding van verkenner Arie Slob is vervolgens de afgelopen weken onderzocht welke partijen voldoende vertrouwen in elkaar hebben om met elkaar een nieuw college van burgemeester en wethouders te gaan vormen.

Plek van de VVD

Vorige week werd definitief duidelijk dat de Partij voor de Dieren en DENK de plek van de VVD innemen. Den Haag is de derde stad in Nederland waar DENK in een coalitie zit. De Partij voor de Dieren levert wethouders in vijf andere gemeenten.
Dat betekent wel dat de grootste partij van Den Haag, Hart voor Den Haag, in de oppositie blijft. De Mos kondigde afgelopen weekeinde aan dat dat hij niet bij de presentatie aanwezig is omdat hij vindt dat de gemeenteraad is ‘geschoffeerd’, omdat de plannen via de media uitlekten. Ook de VVD, die tot 29 juni nog twee wethouders leverde, zit voor het eerst sinds jaren niet in de coalitie.
De partijen presenteren hun plannen om 17.30 uur in de bibliotheek aan het Hobbemaplein in Transvaal.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!