Nieuwe coalitie: meer geld voor groen en duurzaamheid en nauwelijks extra naar veiligheid

DEN HAAG - Veel extra geld voor duurzaamheid, klimaat, dierenwelzijn, bestaanszekerheid en gelijke kansen. En maar een klein beetje erbij voor veiligheid.
De nieuwe Haagse coalitie heeft maandag in de bibliotheek aan het Hobbemaplein in Transvaal de plannen voor de komende drie jaar gepresenteerd. 'Het is een diep groen akkoord', vat de beoogde nieuwe wethouder Robert Barker van de Partij voor de Dieren het samen.
In een beknopt stuk met de korte titel 'Haags Akkoord' staan de plannen van D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK. Het beoogde nieuwe college trekt flink wat geld uit voor vergroening en duurzaamheid: 8 miljoen euro eenmalig, 1,3 miljoen structureel, meldt Omroep West.

Drie bomen

Voor die vergroening gaat bijvoorbeeld een 3-30-300-regel gelden: vanuit elk huis in de stad moet je minimaal drie bomen kunnen zien. Elke Haagse wijk moet vanuit de lucht minimaal 30 procent groen zijn. En op 300 meter van elke woning moet een groen park aanwezig zijn. Belangrijk punt op het gebied van duurzaamheid is, dat het nieuwe college burgemeester en wethouders per jaar 10.000 woningen wil isoleren om ze energiezuiniger te maken. Woningcorporaties en kantooreigenaren moeten meer doen om hun gebouwen duurzamer te maken.
Het is voor de vierde keer in vijf jaar tijd dat een nieuwe ploeg wethouders zich aan aan Den Haag voorstelt. Deze keer zijn zes partijen nodig om een meerderheid in de gemeenteraad bij elkaar te krijgen: D66, GroenLinks, PvdA en CDA zaten al in het college. De Partij voor de Dieren en DENK komen daar nu bij, om samen het meest linkse gemeentebestuur van Den Haag in decennia te worden. Twee van de drie grootste partijen in de raad, Hart voor Den Haag en de VVD, komen in de oppositie terecht.
De andere grote investering wordt gedaan in armoedebestrijding. Daarvoor wordt eenmalig 6,6 miljoen euro uitgetrokken en nog eens 2,1 miljoen structureel begroot.
Zo kunnen meer Hagenaars een Ooievaarspas krijgen, waarmee ze gratis of goedkoper sporten of naar kunst en cultuur, zoals musea. Openbaar vervoer moet voor kinderen gratis worden. Verder is er veel aandacht voor het opvangen van daklozen en statushouders.

Veiligheid

De coalitie noemt veiligheid ook als belangrijk onderwerp, maar de structurele extra investeringen daarin zijn minimaal: zo gaat er 150.000 euro naar straatcoaches en het aanpakken van wapenbezit. De coalitie wil een nieuwe campagne waarbij mensen anoniem wapens kunnen inleveren om zo de toename van het aantal steekpartijen te stoppen. Ook worden coffeeshops gesloten en komt er meer aandacht voor de bestrijding van dierenmishandeling.
Opvallende andere plannen uit het akkoord: de troep op straat moet worden bestreden door containers vaker te legen, de hondenbelasting wordt afgeschaft en sportvissers krijgen informatie over het leed van de gevangen vissen. Verder moet Den Haag een islamitische begraafplaats krijgen met eeuwigdurende grafrust. Bovendien komt er een vwo-school in Den Haag Zuidwest en krijgt de Binckhorst een zwembad.

Verhoudingen in de raad

Wat daarnaast opvalt is dat het eerste hoofdstuk van het 'Haagse akkoord' gaat over 'Goed bestuur'. Daarmee wordt verwezen naar de moeizame verhoudingen in de gemeenteraad. Bij de presentatie van de nieuwe coalitie zijn Hart voor Den Haag en de VVD, twee van de drie grootste partijen in de stad, niet gekomen.
Mede daarom wordt D66-voorman Robert van Asten direct gevraagd naar de verziekte bestuurscultuur in de stad: 'We hebben gemerkt dat het op deze manier slecht werken is. Er worden geen goede debatten gevoerd en dat is slecht voor de stad.' Hij benadrukt dat dit aanstande college dat wil veranderen en daarom aan de oppositie inbreng heeft gevraagd voor het Haags akkoord. 'Daar gaan we zo goed mogelijk invulling aan geven', belooft Van Asten.

Verantwoordelijkheid

Ook Hilbert Bredemeijer van het CDA begint over de partijen die niet aanwezig zijn in de zaal: 'Het CDA opteerde voor andere opties, maar we troffen deze vijf partijen aan die samen verantwoordelijkheid wilden dragen en daar zijn we heel blij mee'. Daarnaast benadrukt Bredemeijer dat hij er trots op is dat de lasten voor de inwoners van de stad niet verder ophoog gaan.
GroenLinks-wethouder Mariëlle Vavier ondertekent in de bibliotheek in Transvaal het akkoord
GroenLinks-wethouder Mariëlle Vavier ondertekent in de bibliotheek in Transvaal het akkoord © Richard Mulder
GroenLinks-wethouder Mariëlle Vavier noemt het nieuwe akkoord 'heel erg groen' en benadrukt dat er wordt ingezet op 'klimaatrechtvaardigheid'. Ook is ze er trots op dat de maximum snelheid in de stad naar beneden gaat om zo de luchtkwaliteit te verbeteren. Haar GroenLinks-collega Arjen Kapteijns krijgt dan ook mobiliteit in zijn portefeuille.

Reserves

Het extra geld dat het nieuwe college uitgeeft, dik 40 miljoen in 2023, wordt gedekt met extra Rijksgeld dat de stad krijgt. Ook wordt het gehaald uit de financiële reserves. En er bleef geld op de plank liggen. 'Geld wat we door overcommitering niet uitgaven', legt D66-voorman Van Asten uit. Zo wordt er ruim 3 miljoen gebruikt van de WMO, de wet maatschappelijke ondersteuning, voor de nieuwe plannen.
Diezelfde Van Asten waarschuwt ook dat de financiën van de stad 'lastig' blijven. 'Het blijft een uitdaging om de stad financieel gezond te houden, ook omdat alle Nederlandse gemeente er vanaf 2026 door minder Rijksgeld flink op achteruit gaan.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!