Tunnelbak A12 opnieuw geblokkeerd door klimaatactivisten: 73 aanhoudingen

© Regio15
DEN HAAG - Klimaatdemonstranten blokkeren dinsdag voor de 25ste dag op rij de Utrechtsebaan. Om 12.00 uur liepen ze de A12 op en stonden opnieuw in de tunnelbak ter hoogte van de Tweede Kamer. De weg de stad uit was daardoor tot 15.30 uur afgesloten voor verkeer. Lange tijd was er geen politie aanwezig, uiteindelijk werden er 73 mensen aangehouden, waaronder één minderjarige.
Extinction Rebellion demonstreert al sinds 9 september dagelijks op de A12. De groep zegt pas te stoppen met de blokkade als de regering stopt met de zogeheten fossiele subsidies. Het gaat om regelingen als belastingkortingen en accijnsvrijstellingen voor de fossiele industrie. Volgens het kabinet gaat dat jaarlijks om zo'n 39,7 miljard tot 46,4 miljard euro.
Bij bijna elke demonstratie worden agenten ingezet die de actievoerders van de weg afhalen. Ze worden vervolgens met bussen weggebracht. Afgelopen weekend werden er in totaal 1000 mensen aangehouden, op zondag was er ook een tegendemonstratie. Extinction Rebellion stopte toen eerder met de actie vanwege de veiligheid.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!